Udlændingestyrelse afviser professor-kritik

Skrevet af admin

01/12/2014

Mest læste i dag

Udlændingestyrelsen er uforstående over for, at en britisk professor, Gaim Kibreab, trækker sit navn tilbage fra rapport om forholdene for asylsøgere, der vender hjem til Eritrea.

Kontorchef i styrelsen Jakob Glynstrup siger til Ritzau, at Udlændingestyrelsen i sidste uge modtog en e-mail fra Gaim Kibreab, hvori han takkede for rapporten, som han betegnede som velskrevet.

- Derfor er vi overraskede over, at han nu vender på en tallerken, siger Jakob Glynstrup.

Gaim Kibreab er den eneste navngivne kilde i rapporten, men det gør ham ifølge Udlændingestyrelsen ikke til en vigtigere kilde end rapportens anonyme kilder.

- Han er ikke en hovedkilde, men én ud af mange, siger Jakob Glynstrup.

Derfor får professorens kritik ikke Udlændingestyrelsen til at trække rapporten tilbage, sådan som flere, herunder Dansk Flygtningehjælp, har foreslået.

Men professoren er blevet bedt om at konkretisere sin kritik, og når den er modtaget, vil der blive skrevet et appendiks til rapporten.

- Hvad han har at sige, vil vi lægge helt åbent frem. Men det er klart, at én kilde ikke kan have vetoret over en rapport, siger Jakob Glynstrup.

Ifølge rapporten er situationen i Eritrea ikke så farlig, at flygtninge fra det nordøstafrikanske land automatisk skal have opholdstilladelse i Danmark.

Med et såkaldt angre-brev og en ekstra skat på to procent af årsindkomsten kan asylsøgere frit rejse hjem, selv om de er flygtet fra militærtjeneste og har søgt asyl i Danmark.

Den konklusion ændres ikke af, at Gaim Kibreab nu har valgt at trække sit navn fra rapporten.

- Vi har mange kilder, der understøtter, at man kan vende tilbage til Eritrea, hvis man medbringer et angre-brev og betaler den ekstra skat. Uafhængigt af hvad man har af udeståender med nationaltjenesten, kan det lade sig gøre på den måde, siger Jakob Glynstrup.

Han afviser desuden, at professorens citater er taget ud af en kontekst.

- Vi har fået udsagn fra en lang række kilder, som vi har kogt ned for at give et så nuanceret billede som muligt. Dertil kommer jo de mange noter, hvor hans synspunkter nuanceres, siger Jakob Glynstrup.

Også Dansk Flygtningehjælps kritik af, at rapporten, med undtagelse af Gaim Kibreab, udelukkende bygger på anonyme kilder, afvises. Blandt andet optræder en række ambassader anonymt.

- Ambassaderne skal måske dagen efter, at de har udtalt sig til Udlændingestyrelsen, mødes med Eritreas udenrigsministerium. Det skal kunne ske, uden at de bliver klandret for, hvad de har udtalt om situationen i landet, siger Jakob Glynstrup.

/ritzau/