Udlicitering: Det er både godt og skidt

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

Produktivitetskommissionens forslag om, at flere private bør løse offentlige opgaver som blandt andet drift af skoler og børnehaver, får vidt forskellig modtagelse. Mens den liberale tænketank Cepos er begejstret, er fagforbundet FTF med 450.000 offentligt og private ansatte skeptisk.

I Cepos siger cheføkonom Mads Lundby Hansen:

- Det er rigtig positivt, at kommissionen anbefaler at fjerne restriktioner på at udlicitere en lang række opgave. Kommissionen fremhæver, at der i dag er begrænsning på udlicitering af driften af folkeskoler, skolefritidsordninger, ungdomsskoler, erhvervsskoler og gymnasier.

- Det vil være rigtigt spændende at få udbud og udlicitering på disse områder, når myndighederne vurderer, at udbud kan give en bedre og billigere løsning. Det vigtigste er nemlig, at der leveres den bedste service til skatteborgerne.

Cheføkonomen påpeger, at i den sammenhæng er det ligegyldigt, om det er en privat eller offentlig leverandør, der står for ydelsen.

FTF derimod advarer mod bevidstløs konkurrence mellem offentlige og private. Det øger hverken kvalitet eller produktivitet i det offentlige.

- Tanken om, at det offentlige for enhver pris skal i konkurrence med private om alle opgaver, er forældet og har vist sig ofte ikke at have den ønskede effekt, siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.

Hun peger på, at erfaringerne med at konkurrenceudsætte alle mulige offentlige opgaver er meget blandede, hvorfor mange kommuner ofte hiver opgaven hjem igen til det offentlige. Det er dyrt og koster ekstra penge.

- Konkurrence og offentlig-privat samarbejde kan være en vej til produktivitet og fornyelse. Men det skal kun bruges, hvor det giver mening. De hidtidige erfaringer med udbud og udliciteringer har været ret blandede, især på de bløde velfærdsområder.

- Det vedgår kommissionen også undervejs i rapporten, så det undrer mig, at de i anbefalingerne alligevel har en tyrkertro på, at øget konkurrence altid er godt, siger Bente Sorgenfrey.

/ritzau/