Udnyttede rumænere ville tjene penge til leveroperation

Skrevet af admin

19/02/2014

Mest læste i dag

En rumænsk familie på fire kom til Danmark i maj 2011 for at arbejde i et rengøringsfirma. De var blevet lokket med en månedsløn på 500 euro per person, og det betragtede de som et stort beløb.

Det forklarer et ældre mandligt familiemedlem ved Retten i Helsingør onsdag.

- Hvis man tænker på, at hele familien kunne tjene 500 euro hver, så var det et stort beløb for os, siger han.

Den ældre rumæner havde aldrig nogensinde været uden for Rumæniens grænser, men da han på det givne tidspunkt var arbejdsløs og skulle bruge penge til en leveroperation, fandt han og familien det interessant at få job i Danmark.

Den rumænske familie fik dog aldrig nogensinde udbetalt løn af sin 34-årige arbejdsgiver, der er tiltalt for menneskehandel og udnyttelse af familien.

Sagen bliver den første i Danmark, hvor retten skal vurdere, om straffelovens paragraf om menneskehandel kan anvendes i forbindelse med tvangsarbejde.

Den tiltalte afgav sin forklaring tidligere onsdag, og her sagde han, at det var rumænerne selv, der havde kontaktet ham med henblik på at få job i hans rengøringsfirma.

Det rumænske vidne forklarede imidlertid, at det var den 34-årige, som havde kontaktet familien.

Ved ankomsten til Danmark fratog den tiltalte dem deres ID-papirer og sendte dem direkte på arbejde.

Flere dage gjorde familien rent i op til 20 timer på flere skoler i Nordsjælland, forklarede det rumænske vidne.

Rumænerne havde fået lovning på, at de ville få udbetalt løn i slutningen af måneden, men selv om det ikke skete, turde de ikke holde op med at arbejde.

- Vi var bange for ham (den tiltalte, red.), fordi han havde sagt, at han ville brække vores ben. Vi var bange for, at der skulle ske frygtelige ting, hvis vi stoppede med at arbejde, siger den ældre rumæner.

Når rumænerne ikke gjorde rent, boede de i en beskidt kælder i et hus i Helsingør. Her boede ifølge vidnet på et tidspunkt flere end otte rumænere ad gangen, og nogle af dem måtte sove på deres bagage.

Kælderen var fyldt med rotter, og der var hverken elektricitet eller vand. Vidnet forklarede, at de var tvunget til at tage bad på de skoler, hvor de gjorde rent.

Der falder dom i sagen den 6. marts.

/ritzau/