Udredning skal granske Irak-krigen efter lukket kommission

Skrevet af admin

25/05/2016

Mest læste i dag

Baggrunden for Danmarks militære engagement i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan skal nu være genstand for en uvildig udredning.

Det er regeringen blevet enig med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Alternativet om.

Den uvildige udredning skal foretages af en forskningsleder og blandt andre en politolog med speciale i militære studier. De får adgang til alle de dokumenter - også de klassificerede - der var sendt til Irakkommissionen, som V-regeringen lukkede ned.

Alternativet, der som det eneste oppositionsparti støtter idéen, kalder det dog stadig "en skandale" at lukke Irakkommissionen.

- Vi vil stadig presse på for at få kommissionen genåbnet, for denne udredning vil ikke placere det juridiske og folkeretlige ansvar, men står - som det klart fremgår af aftaleteksten - ikke i stedet for, at vi får det placeret efter et regeringsskifte.

- I mellemtiden vil udredningen gøre os alle klogere på vores krigsdeltagelser i fortiden, så vi træffer bedre beslutninger i fremtiden, siger fredsordfører René Gade (AL) i en pressemeddelelse.

Udredningen skal ifølge aftalen granske de historiske forløb "med henblik på at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden."

Da den røde regering i 2012 nedsatte Irakkommissionen, beskyldte nuværende justitsminister Søren Pind (V) manøvren for at være "ren mudderkastning".

Da magten ved seneste folketingsvalg skiftede farve, lukkede Venstre-regeringen som noget af det første kommissionen.

- Med undersøgelsen kan vi nu blive klogere på beslutningerne om Danmarks militære engagement, men uden at det får karakter af, at vi forfølger enkeltpersoner, siger Søren Pind i en pressemeddelelse.

Liberal Alliance, der længe har forsøgt at få frigivet kommissionens dokumenter, har også foreslået at genstarte kommissionsarbejdet, så det også omfatter den danske krigsindsats på Balkan.

- En redegørelse, der også inddrager Balkan, kan gøre os alle klogere. Det har været afgørende for LA, at forskerne får afgang til samtlige af de dokumenter, som kommissionen havde indsamlet, herunder klassificeret materiale, siger Mette Bock (LA).

Udredningen skal være færdig og offentliggjort inden to år.

/ritzau/