Udsatte børns trivsel skal måles

En ny hjemmeside skal hjælpe sårbare børn og unge.

Siden bygger på, at blandt andre anbragte børn fra 11-års alderen, forældre, pædagoger, lærere, plejeforældre og andre voksne, som er tæt på barnet, udfylder skemaer på internettet.

På den måde nedsættes risikoen for at overhøre barnets stemme, hvis det mistrives, fortæller ekstern lektor Poul Lundgaard Bak, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, som har medvirket til at udvikle systemet.

- Det er umådeligt trist, hver gang det ikke bliver opdaget, at et barn mistrives og har brug for hjælp. Systemet kan medvirke til tidligt at opfange, hvordan for eksempel anbragte børn har det, siger Poul Lundgaard Bak, som i mange år har arbejdet med børnesundhed.

Han nævner, at der i Danmark de seneste år har været flere rystende sager om anbragte børn, der ikke er blevet hørt undervejs i sagsforløbet, eller som er blevet helt overset.

Foruden at hjælpe børnene vil det nye system skabe viden om, hvilke offentlige indsatser der virker og ikke virker, siger praktiserende læge og forsker på Aarhus Universitet Carsten Obel.

- Kommunerne gør en stor indsats for at hjælpe udsatte familier, men vi må se i øjnene, at der reelt ikke eksisterer viden om, hvilke indsatser der virker bedst, siger han.

Alle landets kommuner vil inden længe blive tilbudt systemet, der er udviklet med støtte fra TrygFonden.

Her håber forskningschef Anders Hede, at kommunerne vil tage imod det nye tilbud.

- Dette er et eksempel på, at man for alvor nytænker inden for området for udsatte børn og unge. Det flytter socialt arbejde ind i internetalderen og sætter brugeren i centrum, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip