Udsatte borgeres klagesager bliver udskudt i op til et år

De længere sagsbehandlingstider rammer især samfundets svageste, da sagerne blandt andet handler om pension, fleksjob, kontanthjælp og sygedagpenge, skriver avisen.

»Det er for den enkelte borger dybt problematisk, fordi de står i meget skrøbelige indkomstsituationer,« siger formand Jann Sjursen fra Rådet for Socialt Udsatte.

Fra juli blev Det Sociale Nævn og Beskæftigelsesankenævnet nedlagt, og alle sagerne er blevet samlet hos Ankestyrelsen.

Styrelsen har en målsætning om at behandle de fleste sager inden for fire til fem måneder, men styrelsen betragter perioden indtil 2016 som en overgangsperiode med ventetider på helt op til 11 måneder.

Formand Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening er bekymret:

»Der er jo tale om mennesker, som i forvejen er dybt pressede. Der kan være tale om afslag på mulighed for at få fleksjob eller førtidspension«.

Ifølge Majbrit Berlau bringer det borgernes retssikkerhed i fare, at der med omlæggelsen er blevet færre muligheder for at anke en myndigheds afgørelse, da Ankestyrelsen er den højeste myndighed på socialområdet.

Ifølge afdelingschef Merete Pantmann fra beskæftigelsesområdet i Ankestyrelsen vil kvaliteten af afgørelserne bliver højere, når der kun er én instans.

»Risikoen for forskellig praksis på landsplan forsvinder, og derfor betyder det ensartede afgørelser,« siger hun til Information.

Ifølge avisen kan man spare 15 millioner kroner ved sammenlægningen, og netop besparelserne ser Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening som den eneste årsag til ændringen.

Den anklage er De Radikales socialordfører, Liv Holm Andersen (R), uforstående over for.

»Vi vil jo netop sikre, at alle borgere, uanset hvor de bor i landet, får en mere ensartet sagsbehandlingstid og en forkortet sagsbehandlingstid,« skriver hun i en mail til Information.

Ifølge SFs socialordfører, Anne Baastrup (SF), har den nye ankestruktur »fjernet en kilde til stor frustration for borgerne«, da de tidligere nævn generelt havde høje sagsbehandlingstider.

Socialdemokraternes socialordfører, Maja Panduro (S), mener også, at den ændrede ankestruktur vil betyde kortere sagsbehandlingstid på sigt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip