Udsatte danskere skal stemme ja til demokratiet

»Jeg betragter Danmark som mit hjem. Jeg følger med i dansk politik og kigger på det på TV. Jeg ved også, hvem jeg ville stemme på, hvis jeg skulle stemme i dag, men det er bare ikke blevet til noget. Jeg ved ikke hvorfor,« fortæller Lars Göran Nilsson, mens han skænker sin guldøl i sit glas på knejpen Spunk Bar på Istedgade – der er fyldt med stamgæster, sprut og spillemaskiner.

Ved siden af Lars Göran Nilsson sidder Lisbeth Zornig, leder af Huset Zornig, tidligere formand for Børnerådet, omsorgssvigtet barn og voksen ildsjæl for socialt udsatte.

Netop nu fører hun kampagnen »Stemmer på Kanten«, et initiativ, der skal få flere udsatte som netop Lars Göran Nilsson til at sætte et kryds eller stemme blankt til det kommende kommunalvalg 19. november. Valgdeltagelsen blandt udsatte grupper er nemlig meget lav. En undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at kun 32 procent af kontanthjælpsmodtagerne stemte ved kommunalvalget i 2009. Imens var den samlede valgdeltagelse 66 procent. Blandt højtuddannede var samme tal cirka 75.

»Hvis vi vil have et ægte demokrati i Danmark, må alle grupper af samfundet være repræsenteret og have en stemme,« siger Lisbeth Zornig.

Problemet er ifølge hende, at politikerne med middelklassen i ryggen prioriterer projekter, som tilfredsstiller netop den gruppe. De betaler frugtordninger i børnehaven og fodboldbaner til teenagerne. Imens bliver støtteordninger til eksempelvis børn af alkoholikere lukket.

Lisbeth Zornig peger på flere barrierer for de udsattes valgdeltagelse. Nogle føler sig snydt af politikerne og mener ikke, at det giver mening at stemme. En busbillet til valgstedet kan koste dagens budget til smøger. Eller også har valgstedet kun åbent, mens vælgeren ligger på sofaen med et angstanfald.

»Når man ikke har en krone på lommen, og hver dag er en kamp for at finde et sted at sove og få noget mad og alkohol, bliver alt andet ligegyldigt. Så man skal give borgerne de muligheder, der passer til, hvad de magter. Det er ikke anderledes, end hvis du er syg eller er på plejehjem og ikke kan bevæge dig. Dem hjælper valgtilforordnede med at stemme,« siger hun.

Kampagnen skal flytte politiske debatter ud på værtshuse og væresteder, der skal laves aftaler om gratis buskørsel på valgdagen, og rent fysisk skal valget flyttes tættere på de udsatte.

»Hvis nu du havde en stemmeurne på Mændenes Hjem, tror du så, du ville stemme?« spørger Lisbeth Zornig Lars Göran Nilsson.

»Ja, det tror jeg faktisk. Jeg ville nok stemme på Socialdemokraterne,« siger han.

Valgforskerne Johannes Andersen fra Aalborg Universitet og Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet afliver begge en nærliggende tanke om, at flere aktive vælgere blandt de socialt udsatte vil betyde en strøm af stemmer til de røde partier. Mange vil nærmere pege på Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance, mener eksperterne. I det hele taget ville den parlamentariske sammensætning ikke se meget anderledes ud end ellers. Omvendt trues samfundets sammenhængskraft og demokratiets legitimitet af de svage stemmers fravær.

»Når man sætter sit kryds, siger man, hvem man gerne vil have skal styre samfundet de næste par år. Man sætter også kryds ved demokratiet. Hvis man ikke sætter det kryds, er det værste scenarie, at du får skabt en negativ spiral, hvor politikerne ikke lytter til dem, der sætter krydserne, og borgerne ikke gider sætte krydserne, fordi der ikke bliver lyttet. Så det er et ret alvorligt problem og et legitimitetsproblem for politikerne, hvis kun de højtuddannede stemmer,« siger Kasper Møller Hansen.

En meningsmåling fra opinionsinstituttet InFact viser, at 61 procent af danskerne oplever de udsattes lave valgdeltagelse som et problem. Samme bekymring har socialminister Annette Vilhelmsen (SF), der netop har afsat en pulje på én million kroner til initiativer, der skal øge deres valgdeltagelse.

»Socialt udsatte borgere risikerer at blive overset i den demokratiske proces, og jeg vil meget gerne bidrage til, at vi får inddraget de sårbare grupper mere i den politiske debat, og at de får brugt deres stemmeret,« lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Kunne Lars Göran Nilsson få en politiker i tale, ville han gerne diskutere størrelsen af den understøttelse, han får. Fordi han oprindelig er svensk, får han nemlig kun den såkaldte »starthjælp« på omtrent 6.000 kr. om måneden, mens hans danske venner får omkring 10.000 kr. i kontanthjælp.

»Det er svært at leve for de penge. Så nogle gange tigger jeg, selv om det er forbudt i Danmark. Man kan komme i spjældet. Jeg vil hellere have et arbejde,« siger han.

Men hvad er incitamentet for de borgere, der er i arbejde og er med til at fylde skattekassen til at få flere på overførselsindkomst til at stemme? Hvis de ressourcesvage bliver repræsenteret stærkere rent politisk, vil de så ikke prioritere at bruge flere midler på dem selv? Midler, som ville gå fra middelklassen og overklassen?

Nej, lyder svaret fra Lisbeth Zornig. Tværtimod vil det økonomisk godt kunne svare sig, mener hun.

»Det, der gør en forskel, er borger- og brugerinddragelse, og det starter altså i stemmeboksen. Vi bruger rigtig mange penge på sociale tiltag, som rent faktisk ikke ser ud til at virke. Så vi skal høre disse menneskers stemmer, for så sparer du også dine skattekroner,« siger Lisbeth Zornig.

Samme holdning har valgforsker Kasper Møller Hansen.

»Det lille kryds kan inspirere til et større engagement i andre dele af fællesskabet. Hvis de udsatte omvendt melder sig ud af samfundet, tror jeg, at vi andre, som er middelklassen, kommer til at betale flere penge i den sidste ende, end vi ellers kunne gøre,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip