Udsatte unge svigtes af kommunerne

Kravene til kommunerne er opstillet i reformen af fleksjob og førtidspension og målgruppen for de særlige tilbud er blandt andet personer på sygedagpenge, der i dag ville få en førtidspension. Målet i reformen er, at der i løbet af i år skal oprettes 5.950 såkaldte ressourceforløb til unge under 40 år for at sikre, at færre ender på førtidspension. Men tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at landets 98 kommuner i årets første syv måneder kun har oprettet 222 forløb, svarende til 3,7 procent af målsætningen, skriver Ugebrevet A4.

Også i gruppen med svage borgere over 40 halter det med at få udbudt ressourceforløb. Mens kommunerne i år skulle have iværksat 14.600 ressourceforløb for at opfylde målsætningerne i reformen, er der i perioden fra januar til juli kun blevet etableret i alt 728 ressourceforløb i landets 98 kommuner. 26 kommuner har slet ikke iværksat ressourceforløb, og kun seks kommuner har iværksat over 20 forløb, skriver Ugebrevet A4.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, finder tallene bekymrende.

»De politiske visioner, der lå til grund for reformen af førtidspension, var, at man kunne undgå, at folk kom på førtidspension ved at arbejde intensivt og tværfagligt med de ressourcer, de måtte have, så de kunne klare deres liv. Men de visioner afspejles ikke i virkeligheden i dag, og det, synes jeg, er brandærgerligt. Lad det være en appel til politikerne om at holde op med at tro, at de kan ændre systemer på fem dage hen over julen,« siger hun.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) pointerer, at kommunerne har kendt til reformen af førtidspensionen siden sommeren 2012, hvor den blev vedtaget.

»Der er tale om en stor reform, som tager tid at indarbejde. Men der er ingen undskyldning for, at det ikke skal køre nu, hvor vi skriver september,« siger ministeren til Ugebrevet A4.

Hun vil nu kontakte Kommunernes Landsforening og Dansk Socialrådgiverforening for at få systemet på skinner. Derudover vil hun skriver til landets borgmestre for at understrege vigtigheden af ressourceforløbene og sende Arbejdsmarkedsstyrelsen ud på besøg i de kommuner, hvor det står særligt grelt til.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), kalder de foreløbige erfaringer med ressourceforløb en falliterklæring for partierne bag reformen. Han er nu ved at forberede en række spørgsmål om sagen til Mette Frederiksen.

Dagens Gossip