Udsending: Der er håb for nærdemokratiet

Det var opgaven for Miljøministeriets tidligere departementschef, Marianne Thyrring, da hun i januar indledte en rundtur til kommunerne, udsendt af indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Baggrunden for rundturen var dyster. Ved det seneste kommunalvalg i 2009 benyttede blot 66 procent af danskerne deres stemmeret. Blandt de unge førstegangsvælgere afgav under halvdelen deres stemme.

Nu er Marianne Thyrring tilbage i København, hvor hun skal samle indtrykkene og udlede essensen af besøg i 17 kommuner.

»Der findes ikke et quickfix, der på en eller anden hurtig måde kan få de unge til stemmeurnerne. Det har været nævnt, at man kan flytte nogle stemmesteder ud til uddannelsesstederne. Men det er en symptombehandling. Det er det lange seje træk, der skal til, hvis man for alvor skal gøre en forskel og få unge til at stemme,« siger Marianne Thyrring.

»De unge siger, at de gerne vil vide, hvad lokalpolitik er for noget, og hvorfor det er relevant. De vil gerne høre, hvad politikerne mener og de vil inddrages i kommunen. De kalder på aktiviteter løbende, ikke kun op til valgene, hvor politikerne kommer i tanke om deres stemmer,« siger hun.

Der findes gode eksempler på, kommunerne tager de unge alvorligt og involverer dem i beslutningerne.

»I Viborg har de en ambition om at invitere de unge til at deltage i behandlingen af en række sager i udvalgene. Borgmesteren beder de enkelte fagudvalg om at finde to-tre konkrete sager i løbet af året, hvor de unge inviteres til at give deres besyv med,« fortæller Marianne Thyrring.

Hun erkender, at kommunalreformen fra 2007, der betød, at 271 kommuner og 4.700 lokalpolitikere blev reduceret til 98 kommuner og cirka 2.200 politikere, har medført større afstand mellem kommuner og borgere.

»Distancen er blevet længere. Det med at møde politikerne over køledisken i Brugsen sker nu kun i begrænset omfang. Især i de store sammenlagte kommuner - for eksempel Ringkøbing-Skjern, Assens og Guldborgsund – oplever borgerne, at afstanden til kommunen er vokset,« fortæller Marianne Thyrring.

»På et møde på Fyn formulerede nogle borgere problematikken sådan her: Vi føler os som borgere i Glamsbjerg, Årup og Tommerup og som brugere i Assens Kommune,« siger hun.

Når alt kommer til alt, er hun optimist i forhold til at få det lokale demokrati til at blomstre. Men det kræver både mod og en målrettet indsats at inddrage borgerne.

»Borgerne efterspørger politikere, der har mod til at tage dialogen. Politikere gemmer sig indimellem bag de tykke mure og roder med sagerne, indtil de nærmest er helt færdige. Så åbner de vinduet og råber: Nu skal vi lukke tre skoler, har I nogen kommentarer? Så stemmer folk med fødderne og siger: I har bestemt det hele på forhånd. Hvis man derimod bliver bedre til at inddrage folk, vil man opleve, at folk føler ejerskab og tager ansvar,« siger Marianne Thyrring.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip