Udsigt til stor borgerlig sejr i Norge

Den viser klart flertal til den borgerlige koalition, som består af partierne Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet. De fire partier får ifølge prognosen 96 mandater, og det tyder derfor stærkt på, at Norges næste statsminister hedder Erna Solberg.

Den regerende røde koalitionsregering står ifølge samme måling til at få 73 mandater. Norges regerende statsminister, socialdemokraten Jens Stoltenberg, kan dog trøste sig med, at Arbeiderpartiet fortsat er det største parti i Stortinget, hvor det står til at komme ind med opbakning fra 30 procent af vælgerne, hvilket ifølge de nuværende prognoser vil sikre partiet 54 pladser.

Erna Solbergs parti, Høyra, følger efter og bliver næststørste parti med 47 mandater, hvis tallene holder.

Meningsmålinger har gennem længere tid spået Erna Solberg statsministerposten. Hun har tidligere ministererfaring fra Kjell Magne Bondeviks sidste regering, hvor hun var kommune- og regionsminister i årene 2001 til 2005. Hun har været leder af partiet Høyra siden 2004 og har siddet i Stortinget siden 1989. Hvis hun som ventet bliver ny norsk statsminister, så er det første gang i 23 år, Høyra erobrer den titel.

Nordmændene har kunnet stemme både søndag og mandag i 428 kommuner, og det har 73,6 procent af vælgerne ifølge TV 2 Norge benyttet sig af.

Dagens Gossip