Udspil i dag: Konservative vil give 40 milliarder i skattelettelser

Det Konservative Folkeparti foreslår en dramatisk omfordeling af ressourcerne i samfundet for i alt godt 62 milliarder kroner, skriver Politiken.

Partiet lancerer som det første i oppositionen en samlet økonomisk plan frem mod 2020, og hovedtanken bag er, at ressourcer skal suges ud af de offentlige kasser og kanaliseres over i private lommer. Det skal blandet andet ske ved hjælp af skattelettelser for 40 milliarder kroner til borgere og virksomheder.

»Vi politikere er sat i verden for at sætte en kurs, så folk kan se, hvad vi vil – klart og utilsløret. Hvis man vil have mere frihed til familierne og skabe mere vækst i virksomhederne, skal man jo omprioritere nogle ressourcer. Det nytter ikke at løbe fra det. Og nu sætter vi så tal og ord på, hvor vi vil hente pengene. Det er behov for at gøre noget markant. Vi kan ikke bare lappe på tingene«, siger formand Lars Barfoed (K) til avisen.

Partiet går ind for nulvækst i det offentlige forbrug, hvilket betyder 33.000 offentlige stillinger færre, end regeringen planlægger i 2020.

Formanden peger direkte på en kraftig slankning, hvad angår administrativt personale på eksempelvis skatteområdet og i beskæftigelsessystemet. Efterlønnen bør ifølge de konservative forsvinde helt, og den grønne check skal samme vej.

Ifølge 2020-planen skal gælden afbetales med over 3 milliarder kroner årligt ud fra et mantra om, at regningen for nutidens dispositioner ikke skal efterlades i børneværelset. Derudover skal en såkaldt prioriteringskommission gennemgå de offentlige udgifter med en tættekam og eksempelvis give bud på mere brugerbetaling.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), kan efter gennemlæsning af planen finde en række lighedspunkter, som de tidligere regeringspartnere er enige i, men er ikke villig til at bruge så drastiske midler.

»Vi er enige med de konservative i, at vi har brug for at styrke konkurrenceevnen ved at sænke skatter og afgifter. Men deres målsætning på 62 milliarder er nok noget i den ambitiøse ende. Og det er nok også mere, end vi tør love at kunne gennemføre«, siger Kristian Jensen.

Socialdemokraterne ikke begejstrede for forslagene.

»Det er den skæveste 2020-plan, jeg endnu har set i dansk politik. De konservative placerer regningen hos ganske almindelige danske familier. Jeg forstår ikke, hvorfor de skal betale for skattelettelser til de rigeste«, siger partiets gruppeformand Heunicke (S).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip