Udspil om lavere priser på sikre biler trækker ud

Selvom Trafikstyrelsen allerede i 2010 vurderede, at det ville være relevant at sænke udgiften på sikkerhedsudstyr til biler, kan regeringen endnu ikke sige, hvornår det vil ske.

Tæt på 2014 må danske bilejere stadig kigge langt efter lavere afgifter på blandt andet nødbremsesystemer, som bremser bilen automatisk, hvis der for eksempel kommer noget ind på vejen foran den.

Samtidig viser nye tal fra Vejdirektoratet, at antallet af dræbte i 2013 er steget fra 167 sidste år til omkring 185 personer.

Der er et udspil på vej, som skal sænke afgifterne på sikkerhedsudstyr og samtidig gøre det billigere at være miljøvenlig på vejene, siger De Radikales skatteordfører Nadeem Farooq.

- De nye tal gør indtryk, og vi har det med i overvejelserne.

- Men jeg vil stadig holde fast i, at det er vigtigt, at vi laver en samlet reform, hvor vi ser på alle parametre - både trafiksikkerhed, men også i forhold til den grønne omstilling, siger han.

Derfor vil regeringen heller ikke fremskynde en lempelse af de høje afgifter på sikkerhedsudstyr.

- Vi skylder bilejerne, at vi ikke bare tyr til en lappeløsning, men at vi laver en samlet reform, som vi kan stå på mål for. For som sagt er det et meget følsomt område, som kan påvirke hele bilmarkedet, siger skatteordføreren.

Nadeem Farooq kan ikke sige, hvornår udspillet et færdigt.

Tålmodigheden er dog ved at slippe op hos oppositionen, hvor både Venstre og Dansk Folkeparti vil have svar på, hvorfor udspillet er så længe undervejs.

- I mere end to år har vi ventet på, at regeringen spiller ud med en omlægning af bilafgiften, så det bliver billigere at købe en bil, der kører langt på literen, og det bliver billigere at købe en bil med sikkerhedsudstyr, siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Han vil nu stille et spørgsmål via Folketingets skatteudvalg og eventuelt også transportudvalget, og vurdere ud fra svarene, om der er behov for et samråd.

- I lyset af de nye tal for antallet af dræbte i trafikken vil vi forholde os til, hvad vi kan vi gøre for at få antallet af dræbte til at falde igen. Der bliver vi nødt til at spørge regeringen, hvor længe skal vi vente på, at der kommer et udspil, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip