Udvalg: Krav til boligkøberes rådighedsbeløb bør lempes

Skrevet af admin

07/10/2015

Dagens topnyheder

Hvis flere danske familier, der drømmer om et hus på landet, skal kunne få et boliglån, så bør kravene til det månedlige rådighedsbeløb lempes. Det skal sikre, at familier med færre penge til rådighed, men stabil økonomi, kan få Finanstilsynets topkarakter.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra Udvalget om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne, som onsdag har præsenteret sin rapport. Anbefalingen får roser fra Dansk Ejendomsmæglerforenings formand, Torben Strøm:

- Vi ser det som positivt for landdistrikterne, at udvalget anbefaler, at der skal blødes op på kravene til rådighedsbeløb, så der kan gives lån til boligkøbere i yderområder i de tilfælde, hvor køberen har vist sig i stand til at kunne leve for et mindre rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløbet er husstandens samlede faste indtægter efter skat fratrukket de faste udgifter. Det bruges i realkreditinstitutterne til at kreditvurdere kunden.

Finanstilsynet har udstukket retningslinjer for, hvor stort et rådighedsbeløb en boligejer skal have for at have en sund og stabil økonomi og inddeler blandt andet på den baggrund boligejerne i kategorier.

Udvalget, som er ned sat under Erhvervs- og Vækstministeriet, anbefaler, at familier med lavere rådighedsbeløb bør kunne få topkarakter, hvis de gennem flere år har klaret sig uden overtræk eller gæld.

Realkreditrådet er positiv over for at få mere fleksibilitet.

- Forslaget kan betyde, at der bevilges flere lån til kunder med lavere rådighedsbeløb. Men det vil kræve, at familierne har en sund økonomi og har vist, at de kan leve for et lavere rådighedsbeløb, siger rådets direktør, Ane Arnth Jensen, i en pressemeddelelse.

- Der kan jo være stor forskel på de enkelte familiers behov, om man for eksempel tager på en eller flere ferierejser om året, eller om man køber en dyr eller billig bil.

Hos Landdistrikternes Fællesråd har formand Steffen Damsgaard siddet med i udvalget, og han bakker op om konklusionerne.

- Men vi er lidt nervøse for, om det er nok til at løse kreditklemmen i landdistrikterne. Både for erhvervsvirksomheder og boligejere.

- Der skal ikke ydes lån til alle og enhver, der kommer ind ad døren hos et realkreditinstitut. Men vi er jo ude i, at områder bliver fravalgt, fordi realkreditinstitutterne ikke tror, at der bor mennesker om 30 år, siger han.

/ritzau/