Udviklingsorganisationer: Finanslovsbesparelser er en "massakre"

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

Den stolte danske tradition med at gå forrest i udviklingspolitikken er slut, hvis regeringen får tilslutning til at spare 2,3 milliarder kroner på udviklingsbistanden.

Det mener organisationerne Røde Kors, Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis.

Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors, kalder besparelserne et "blodbad" på udviklingspolitikken.

- Det er intet mindre end en massakre. Den største nedskæring nogensinde i en situation, hvor alle snakker om, vi skal hjælpe i nærområderne. Vi taler om en nedskæring på 5,8 milliarder, hvis man medregner, at regeringen vil bruge 3,5 milliarder på at modtage flygtninge, siger han til Ritzau.

Røde Kors regner med, at besparelserne betyder, de mister 19 millioner kroner i tilskud.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lader regeringen mennesker i stikken med deres oplæg til finansloven.

- Regeringens besparelse vil markant svække årtiers arbejde med den særlige demokratiske indsats, som vi og andre danske organisationer står for ude i verden, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, i en skriftlig kommentar.

- Danmark kommer til at lade mange mennesker i stikken og løbe fra mange aftaler ude i verden nu.

Mellemfolkeligt Samvirke bruger også ordvalget "massakre" om nedskæringerne i dansk udviklingspolitik. De vil ifølge organisationen selv miste over 40 millioner kroner, hvis regeringens forslag bliver vedtaget.

Også hos udviklingsorganisationen Ibis er man uforstående over for den markante nedskæring.

- Vi er ikke overraskede over, at regeringen nu vil skære, for det har de meldt i valgkampen. Men udenrigsminister Kristian Jensen lovede også, at der ville være en rolig indfasning, siger Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis.

- Med det her udspil skal vi skære straks og voldsomt i organisation og blandt vores samarbejdspartnere ude i verden, der regner med vores hjælp.

Ibis vil ifølge egne beregninger miste 30 millioner kroner, hvis finanslovsforslaget fra regeringen vedtages.

/ritzau/