Ufaglærte er steget mere i løn end direktører

Ufaglærte er steget mere i løn end direktører. Det viser tal fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI), der har sammenlignet lønstigninger for knap 165.000 ufaglærte med stigningerne for knap 4.000 direktører i Danmark i perioden fra 2001 til 2012. Det skriver Jyllands-Posten.

I gennemsnit har gruppen af direktører siden begyndelsen af 00erne fået 2,1 procent mere i lønningsposen om året, mens de ufaglærte har fået 2,8 procent mere om året.

På grund af et højere udgangspunkt har direktørerne imidlertid gennemsnitligt fået 16.347 kroner mere i lønningsposen, mens de ufaglærte blot har fået 6.889 kroner ekstra.

»Nogen har det billede, at direktører længe har holdt lønfest, mens den almindelige medarbejder må holde igen. Tallene viser, at det billede ikke holder, når vi kigger på det brede erhvervsliv,« siger Steen Nielsen, der er underdirektør i DI, til Jyllands-Posten. Han understreger, at det er den skattepligtige løn, der er blevet gjort op, hvormed diverse løn- og optionspakker er medregnet.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet Niels Westergård-Nielsen forholder sig skeptisk til regnemetoden.

»Det er overraskende, det må man sige, og det skurrer i mine ører,« siger han.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos bakker op om metoden.

»Det er en bemærkelsesværdig opgørelse, fordi den klart nuancerer billedet af chefernes lønfest. Samtidigt er det interessant, fordi lønspredningen er stor, og man må konstatere, at en del chefer har oplevet en lav stigningstakt, mens topledere med mange og store krav i store virksomheder har fået en del mere,« siger han til avisen.

Dagens Gossip