Uganda fuskede med danske ulandsmillioner

Der er blevet svindlet med danske midler sendt til Uganda.

Det står klart, efter at Ugandas Rigsrevision har offentliggjort en rapport med stærk kritik af landets statsministeriums administration af udviklingsmidler fra blandt andet Danmark.

- Det er meget enkelt: Danmark har nultolerance i forhold til svindel med bistandsmidler, siger udviklingsminister Christian Friis Bach og fortsætter:

- På baggrund af de foreløbige oplysninger har vi over for de ugandiske myndigheder understreget, at vi ikke på nogen måde vil acceptere, at danske skattekroner bliver misbrugt.

Rapporten indikerer omfattende uregelmæssigheder og svindel med omkring halvdelen af en samlet støtte på omkring 150 millioner kroner. Med i det beløb er også penge fra andre europæiske lande.

- Da der ikke kun er danske midler involveret, har jeg taget initiativ til, at vi i samlet flok med Norge, Sverige, Irland og Storbritannien over for Ugandas regering formelt understreger alvoren og de mulige konsekvenser for vores udviklingssamarbejde, siger Christian Friis Bach.

Der er konkret tale om økonomisk støtte til den ugandiske regerings plan for stabilisering af den økonomiske udvikling i den nordlige del af landet.

Der er tale om et område, som efter mere end 20 års konflikt er under genopbygning. Genopbygningen begyndte, da den bevæbnede gruppe Lords Resistance Army, ledet af den internationalt eftersøgte Joseph Kony, blev tvunget til at trække sig fra området i 2006.

Ifølge den ugandiske Rigsrevisions rapport er der overført penge til forældede konti, hvorfra de er blevet anvendt til aktiviteter, der ligger uden for de gældende arbejdsplaner.

Der er endnu ingen planer om at stoppe støtten til Uganda trods svindlen.

- Der er sat et arbejde i gang for at undersøge omfanget af uregelmæssighederne, så gentagelser bliver forhindret.

- Når vi har et klart billede af, hvad der præcist er foregået, vil vi tage stilling til, hvilke mulige konsekvenser, det skal få, siger udviklingsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip