Ugandas hær går ind i Sydsudan for at evakuere egne borgere

Ugandas hær er torsdag gået ind i Sydsudan for at evakuere ugandiske statsborgere fra de seneste kampe i hovedstaden, Juba.

Det fortæller hærchef Leopold Kyanda til nyhedsbureauet AFP.

- Vi planlægger at evakuere 3000 ugandiske statsborgere, som er fanget i kampene, men det antal vil muligvis stige. Vi vil evakuere alle, der ønsker at forlade stedet, uanset nationalitet, siger han.

- Der kan også være nogle sydsudanere, der ønsker at komme væk.

En reporter fra nyhedsbureauet AFP, der befinder sig på stedet, fortæller, at en stærkt bevæbnet militærkonvoj på omkring 50 pansrede køretøjer har krydset grænsen ved den sydsudanske by Nimule.

FN oplyste onsdag, at 272 mennesker er blevet dræbt i kampe i Juba siden fredag i sidste uge.

Ifølge chefen for FN's fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous, er det officielle dødstal dog kun "toppen af isbjerget".

Torsdag er våbenhvilen i Sydsudan gået ind i sit fjerde døgn.

- Juba er helt rolig nu, og vi forventer ikke problemer. Der kan dog opstå problemer på vejen dertil, hvor vi kan møde nogle få banditter, siger Leopold Kyanda.

Ifølge hærchefen vil missionen sandsynligvis vare to-tre dage.

Imens bruger de internationale organisationer opholdet i den voldelige konflikt til at evakuere sine ansatte, mens lokalbefolkningen har vovet sig ud og desperat jagter mad.

Peter Walsh, som er Red Barnets direktør i Sydsudan, sagde onsdag til det norske nyhedsbureau NTB, at der ligger lig i gaderne.

Samtidig er mange butikker plyndret, markederne er lukket, og folk står i køer til mad eller prøver desperat at forlade byen.

Imens er der meldinger om, at regeringsstyrker har opstillet vejspærringer og opkræver penge af folk, der forsøger at flygte.

FN anslår, at omkring 40.000 mennesker er på flugt fra Juba. Mange af dem har søgt tilflugt hos internationale organisationer eller i kirker.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip