Ugens vintest: Her er de bedste søde vine

Der var særdeles stor variation i udbuddet af vine, da vi i denne uge tog en runde med alle andre typer af dessertvine end portvine (som får sin egen særskilte test i næste uge). Udbuddet af spændende og utraditionelle vine på det danske marked er imponerende stor, og testen viste, at kvaliteten generelt er rigtig høj.

Det gælder ikke mindst vindervinen Zind-Humbrecht Gewurtztraminer Herrenweg de Turckheim Selection de Grains Nobles 2008 fra Erik Sørensen Vin, som sammen med en australsk tawny imponerede mest.

Men køb den ikke fordi du ønsker en klassik krydret Gewurtztraminer, men fordi du ønsker en dessertvin med oceaner af superb røget honningsødme fra ædelråddet, som man omtrent kun finder mere intensivt repræsenteret i en Château d'Yquem fra en stor årgang. Ifølge Olivier Humbrecht skulle 2008 have været et ganske særlig godt botrytis år.

Og det tror man på, når man smager vinen. En virkelig lækker smørtenor af en dessertvin med eksotiske frugter, røg, nelliker, nødder og honning i både næse og mund i rigelige mængder.

Testvinder

Gewurtztraminer Herrenweg de Turckheim Selection de Grains Nobles 2008

******

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 199 kr.

Andre anbefalede vine: 

Bacalhoa Moscatel de Setúbal D.O Colheita 2009

*****

Forhandler: Haller Vine

Pris: 109 kr.

Kommentar: Lækker portugisisk Moscatel de Setúbal med orangeskal og petroleum i næsen, og karamel, nelliker og mandler i munden. Spændende alternativ til portvin

 

d`Arenberg The Stump Jump 2010

******

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 69,95 kr.

Kommentar: Super spændende australsk dessertvin fra d`Arenberg til meget overkommelig pris. Cremet sag med abrikos og marcipan i næsen, og orangeskal, vanilje og honning i munden. Et decideret fund til prisen.

 

Pacherenc de la St. Albert 2011

******

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 109,95 kr.

Kommentar: Endnu en spændende sag fra Erik Sørensen Vin. Smuk "hemmelig" fransk dessertvin, som tåler sammenligning med de langt dyrere kollegaer fra Sauterne. Meget aromatisk og gennemtrængende vin, med klassiske Sauterne noter af honning, røg, vanilje og eksotisk frugt.

 

Chateau Haut-Mayne Sauterne 2010

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 189 kr.

Kommentar: Klassisk Sauterne til attraktiv pris hos Vinslottet. Delikat næse med snert af abrikos og fersken. Forfinet sødme i smagen med noter af orangeskal, vanilje og mandler, og lang lækker røget eftersmag. 

 

d`Arenberg The Noble Wrinkled Riesling 2010

*****

Forhandler: 99,95 kr.

Pris: Erik Sørensen Vin

Kommentar: Endnu en lille perle fra d`Arenberg, denne gang lavet på Riesling. Abrikos og toast i næsen, og cremet smag med noter af karamel og orangeskal og et forfriskende strejf af lime i eftersmagen.

 

Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2011

******

Forhandler: SuperBest og Eurospar

Pris: 99 kr.

Kommentar: Med østrigske Nittnaus har Gobi Vin gjort lidt af et kup. Vinene er altid topkvalitet, og Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2011 er ingen undtagelse. En delikat dessertvin med pæn alkohol og fin syre til at holde sødmen i skak, med toner af honning, abrikos og lime i både næse og mund. Imponerende lav pris i forhold til kvaliteten.

 

Lustau Solera Reserva Moscatel Emilín Sherry

*****

Forhandler: Hj Hansen og Vinspecialisten

Pris: 195 kr.

Kommentar: Virkelig lækker Moscatel Sherry med intensiv sødmefuld næse af dadler, og opulent mund med toner af nødder, rosiner og brændt karamel. Formentlig perfekt til crème brulée og fragilité.  

 

Liebich Barossa Valley Rare Tawny

******

Forhandler: The Wine Company

Pris: 249 kr.

Kommentar: Et absolut brag af en australsk dessertvin fra Barossa Valley. Hel enorm intensitet og volumen som vælter ud af glasset med i et smagsinferno af nødder, marcipan, karamel, figner og orangeskal. Et mulehår fra at vinde testen. 

 

Château Septy Monbazillac 2010

******

Forhandler: Vinens Verden

Pris: 75 kr.

Kommentar: Klassiker fra Vinens Verden, som aldrig synes at skuffe. Heller ikke i denne årgang. Fin sødmefuld næse med abrikos og fersken og intensiv smag med flot længde med noter af honning, ristede nødder, vanilje og røg. Som altid rigtig godt køb til prisen.

 

Conde de la Cortina Pedro Ximenez

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 89,75 kr.

Kommentar: Intensiv sødmefuld spansk dessertvin, som kan matches op imod selv de sødeste desserter. Intensiv næse med toner af henkogt frugt, og fyldig mund med toner af rosiner, blommer, kaffe og mælkechokolade. Fint køb til prisen.   

 

La Celia Late Harvest 2009

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 79,95 kr.

Kommentar: Spændende og delikat argentiner fra Mendoza med tydeligt botrytis præg. Ananas og papaya i næsen, toast, honning og mandler i munden og lang sirupfyldt eftersmag.

 

Sweet Goat Muscat of Alexandria D.O. Valle del Limari

******

Forhandler: Vinslottet i Greve

Pris: 55 kr.

Kommentar: Flot og kompleks chilensk vin med citrusskal i næsen og balanceret bitterhed/sødme i smagen med dominans af grapebitterhed og rosinsødme. Virkelig spændende vin til billige penge. 

 

Liebich Classic Old Barossa Tawny

******

Forhandler: The Wine Company

Pris: 100 kr.

Kommentar: Fremragende dessertvin med blød duft af valnød og marcipan. Mondæn mund med runde toner rosiner og sveskeblommer og et strejf af appelsinskal og abrikos i eftersmagen.

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

Stjerner         Vurdering

******          Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen       

*****            Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen

****              Vurderes til at burde koste mellem 1 og 24 % mere end butiksprisen

Vine der vurderes til at koste mindre end butiksprisen vil ikke blive omtalt.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk.

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

Dagens Gossip