Ugens vintest: Spanske Alaya 2011 Bodegas Juan Gil vinder testen

Det var en vin helt udover det sædvanlige, som strøg til tops i denne uges vintest.

Alaya 2011 Bodegas Juan Gil hedder den, og forhandles af A Vinstouw. Undertegnede har i alle tilfælde i sine snart 10 år som vinskribent ikke oplevet helt dens lige.

En vin som uden tvivl vil dele den vinøse verden i to lejre, med Parker og Robinson solidt plantet i hver sin.

For det er en vin som i styrke, koncentration og intensitet omtrent kun finder sin overmand i Dal Forno Amarone.

Tag 12 flasker Beaujolais og bland den med én flaske Alaya 2011, så har du en vin af normal styrke og intensitet.

En stor del af hemmeligheden bag vinen skal findes i druevalget. Garnacha Tintorera hedder druen, og det er en af de eneste Vitis Vinifera druer, som har rødt kød.

Druen er normalt lidt ringeagtet, og bruges hovedsagelig kun som blandingsdrue. Men vinificeret på den rigtige måde kan druen give enestående fyldige og voluminøse vine.

Og voluminøs, det er vindervinen om noget. Fuldstændig blæksort vin med guddommelig duft af vanilje, brombær, peber og nellike.

Helt vanvittig koncentreret mund som eksploderer i et smagsinferno af pibetokak, lakridsrod, hårdt ristede espressobønner og kakaopulver og belejrer smagssanserne i adskillige minutter.

Der produceres kun 4.000 flasker af denne potentielle kultvin, med begrænset allokation til det danske marked, så er man i markedet for vinen, skal man nok ikke vente for længe med at slå.

Testvinder

Alaya 2011

******

Forhandler: A Vinstouw

Pris: 245 kr. (ved køb af seks stk)

 

Andre anbefalede vine: 

Juan Gil 12 Meses Monastrell Jumilla 2010

*****

Forhandler: A Vinstouw

Pris: 169 kr.

Kommentar: Endnu en spansk perle fra Juan Gil. Tung peberintensiv duft med et strejf af solbærbusk.  Fløjlsblød og kompleks mund med toner af brombær, fad, valnød og chokolade. En vin hvor duft og smag konstant udvikler sig og hele tiden udviser nye elegante finesser.  

 

Soho White Collection Pinot Noir 2012

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 139 kr.

Kommentar: Lækker forfinet New Zealandsk Pinot Noir med let pikant sødme og lette hindbærtoner i både næse og mund. En fin klassisk fortolket oversøisk Pinot Noir. 

 

Negroamaro ”F” Salento 2010

*****

Forhandler: Vinoble

Pris: 199 kr.

Kommentar: Sødmefuld og charmerende syditaliensk vin med brombær og blåbær i næsen og blød besnærende smag med blide trænoter, peberbid og frugtsødme. En kraftig vin med fin styret syre, som holder sødmen perfekt i skak.

 

Soho Havanah Pinot Noir 2012

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 175 kr.

Kommentar: Pikant og delikat Pinot Noir med stor elegance og finesse. Initialt domineret af lette pebertoner og let bitre kirsebærsten, som hurtigt glider over i sødmefulde og karakterfaste hindbær og brombærtoner i takt med, at ilten kommer til vinen. Godt håndværk. 

 

O. Fournier B Crux 2009

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 129,75 kr.

Kommentar: Powerfuld, men samtidig silkeblød, argentinsk Malbec og Tempranillo domineret argentinsk vin. Sødmefuld duft med noter af solbær og blåbær, og opulent mund med markante pebertoner og noter af mokka, tobak og lakrids, pakket pænt ind i perfekt afrundede tanniner. Flot vin.

 

Laya 2012

******

Forhandler: A Vinstouw

Pris: 69 kr.

Kommentar: Mellemfyldig spansk vin med rund duft af kirsebær og nellike. Robust mund med støvede toner, blød struktur, elegant touch af fad og lang flot eftersmag. Fantastisk value for money.

 

Rockbare Burvill Shiraz 2007

******

Forhandler: A Vinstouw

Pris: 99 kr.

Kommentar: En australsk powervin fra McLaren Vale, som netop nu er på tilbud til 99 kr., mod normalt 229 kr. Og det er et godt køb til prisen – også til normalprisen. Sort farve og intens og omfavnende duft af solbær, peber og egetræ. Blød og indbydende smag med toner af solbær, peber og røg, og lang vanilje domineret eftersmag. En klassisk stor opulent australsk Shiraz til fantasipris.

 

Mandorla Negroamaro Primitivo Puglia 2012

*****

Forhandler: Vinslottet

Pris: 79 kr.

Kommentar: Lækker blød og nem vin med duft af modne skovhindbær og frisk enghø. Blød og besnærende mund med flotte pebertoner i den lange eftersmag, som på perfekt vis tæmmer vinens sødme.

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

Stjerner         Vurdering

******          Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen       

*****            Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen

****              Vurderes til at burde koste mellem 1 og 24 % mere end butiksprisen

Vine der vurderes til at koste mindre end butiksprisen vil ikke blive omtalt.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip