Ukraine dømmer to russiske krigsfanger for terror og krig

Skrevet af admin

18/04/2016

Mest læste i dag

En domstol i Ukraine har dømt to russiske krigsfanger for blandt andet at føre krig i den tidligere sovjetrepublik. Begge er desuden dømt for at bistå en "terrororganisation".

Den russiske hær har lagt afstand til de to dømte, kaptajnen Jevgenij Jerofejev og sergenten Aleksander Aleksandrov.

De russiske statsborgere er idømt henholdsvis 14 og 13 års fængsel ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. De ejendele, de havde på sig ved tilfangetagelsen, er inddraget ifølge domstolen i Kijev.

Ukraine hævder, at de to dømte er russiske soldater. Men det afviser Rusland.

Ledelsen i Moskva har sagt, at de to mænd tidligere har været del af landets væbnede styrker.

Men de forlod ifølge Rusland hæren, i samme øjeblik de krydsede grænsen til krigszonen i nabolandet Ukraine tidligt i foråret 2015.

- De var ikke medlemmer af hæren på tidspunktet, da de blev taget til fange, lyder det fra forsvarsministeriet i Moskva ifølge Tass.

De to tilfangetagne russere har under afhøringer tilstået på bånd, at de er medlemmer af en rekognosceringsenhed på 200 mand, som blev sendt til krigszonen i fjor.

Rusland har stået fast på, at der kun er "russiske frivillige" i Ukraines krigszone.

En højtstående ukrainsk sikkerhedskilde har tidligere sagt, at de to russere ville blive frigivet, hvis de tilstod, at de var medlemmer af Ruslands væbnede styrker.

Revolutionen i Ukraine i november 2013, som førte til daværende præsident Viktor Janukovitjs flugt, udløste en konflikt med Rusland.

Få måneder efter præsidentens flugt annekterede Rusland den ukrainske halvø Krim, og prorussiske separatister udråbte uafhængige stater i den østlige del af landet.

Ukraine, USA og EU har længe beskyldt Ruslands hær for aktivt at stå bag og støtte oprørerne i Ukraine.

Det har Rusland afvist trods satellitfoto fra Nato, hvor man ser kolonner af militære køretøjer, der ruller ind på ukrainsk territorium.

/ritzau/