Ukraine-ekspert: Forsvunden præsident kan dukke op igen

Skrevet af admin

22/02/2014

Dagens topnyheder

Præsidentboligen 15 kilometer udenfor Kijev i Ukraine er blevet forladt af præsident Viktor Janukovitj. Og lørdag middag var der ingen forlydende om, hvor præsidenten er.

Janukovitj er forsvundet dagen efter en aftale om at løse krisen i Ukraine blev forfattet blandt andre med tre EU-udenrigsministres mellemkomst.

- Jeg tror, at Janukovitj formentlig er klar over, at spillet nu er tabt. Men det er ikke sikkert, at han har givet helt op, for han har stadig en magtbase bag sig, siger Karsten Jakob Møller, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Men magtbasen er blevet mindre, vurderer senioranalytikeren. Han mener, at forsvindingsnummeret hænger sammen med, at nogle af de oligarker, der hidtil har stået bag præsidenten, har trukket tæppet væk under ham.

Med aftalen var det planen, at den nuværende præsident skulle sidde på posten frem til et præsidentvalg allerede i år.

- Men Janukovitj har vist sig som en katastrofal leder, fordi han svinger fra det ene til det andet hele tiden. Undertiden er han en snedig taktiker - men man kan som i poker sige: The bluff has been called, siger Karsten Jakob Møller.

Aftalen, som er forhandlet hjem med udenrigsministrene fra Polen, Tyskland og Frankrig, kan betegnes som historisk.

- Det er overraskende positivt, det der er sket. Hvis den holder, er det altså godt gået. Det er en aftale, der ligger til grund for en politisk løsning uden brug af vold, men kun en trussel om økonomiske sanktioner, siger Karsten Jakob Møller.

- EU er ellers ikke specielt kendt for sin handlekraft. Men det siger noget om EU - og at når det gælder, så kan man altså, siger han.

Mens aftalen er blåstemplet af EU, har russerne valgt ikke at skrive aftalen under. Den russiske diplomat Vladimir Lukin har sagt, at den russiske regeringen ikke er tilfreds med resultatet.

At man fra russernes side vælge at sende en diplomat frem for deres vicepremierminister ser senioranalytikeren som et signal:

- Havde det være vicepremierministeren, så havde det været den store kødhammer, man havde sendt af sted, siger han.

- Jeg er overbevist om, at man i Kreml er hunderæd for, at det her skal sprede sig ind i Rusland. Derfor gælder det om at få sat en stopper for det hurtigst muligt. Og oveni vil EU i sidste ende står tilbage med ansvaret, hvis det går galt, siger Karsten Jakob Møller.

/ritzau/