Ukraine indleder efterforskning om kupforsøg

Ukraines efterretningstjeneste SBU siger onsdag, at den har iværksat en undersøgelse, der skal efterforske det seneste døgns voldelige uroligheder i Ukraine, som landets myndigheder betegner som et "kupforsøg".

- Ukraines sikkerhedstjeneste har påbegyndt en efterforskning af de ulovlige handlinger af visse politikere, som er rettet mod at overtage magten i landet, skriver SBU i en erklæring.

Samtidig lyder det fra den ukrainske præsident, Viktor Janukovitjs, nære allierede Rusland, at man også her betegner urolighederne i Ukraine som et kupforsøg. Det siger Dimitri Peskov, der er talsmand i Kreml, onsdag.

Peskov fortæller, at den russiske præsident, Vladimir Putin, og den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, natten til onsdag har drøftet situationen i Ukraine.

- Der var en telefonsamtale i nat. Men Ruslands præsident har aldrig og giver aldrig råd til sin ukrainske kollega om, hvad han skal gøre. Og han har heller ikke planer om at give råd i fremtiden, siger Dimitri Peskov.

Talsmanden slår fast, at Rusland følger med i udviklingen i Ukraine, men man vil ikke blande sig.

- Hovedprincippet om ikke at intervenere i, hvad der foregår i Kijev, består. Det har vi sagt mange gange, og Kreml holder fast i den linje, siger Dimitri Peskov.

Mindst 25 mennesker er det seneste døgn blevet dræbt under voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Kijev.

Tv-billeder viser, at området omkring Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev nærmest ligner en krigszone efter nattens voldsomme uroligheder.

EU's udenrigsministre holder torsdag hastemøde i Bruxelles for drøfte den eskalerende vold. Her vil man blandt andet diskutere, om man skal indføre sanktioner mod Ukraine.

/ritzau/

Dagens Gossip