Ukraine kræver kvindelig militærpilot frigivet af russerne

Ukraines regering kræver den sultestrejkende ukrainske helikopterpilot Nadesjda Savtjenko frigivet øjeblikkeligt. Det oplyser den ukrainske udenrigsminister på Twitter efter onsdagens retsmøde i Donetsk.

- Vi forlanger, at Rusland øjeblikkeligt løslader Nadesjda Savtjenko og får sat en stopper for denne farce af en retssag, tweeter udenrigsminister Mariana Stain.

Nadesjda Savtjenko blev fanget af prorussiske separatister i Østukraine 17. juni 2014. Tre uger senere dukkede hun op i et russisk fængsel.

Ukraine beskylder Rusland for at have bortført Savtjenko, mens russerne hævder, at Savtjenko har medvirket til at dræbe to russiske journalister. De to døde angiveligt i et morterangreb, to måneder efter at oprøret i Ukraine brød ud i foråret 2014.

Under retsmødet onsdag sagde den 34-årige Irak-veteran, at hun fortsat agter at nægte at spise og drikke, indtil dommen falder. Det forventes den at gøre 21. og 22. marts.

Nadesjda Savtjenkos nuværende sultestrejke har hidtil stået på siden sidste torsdag, hvor hun gav sin afsluttende bemærkning i sagen. Tidligere har hun sultestrejket i flere måneder ad gangen.

Bliver hun fundet skyldig, risikerer hun op til 23 års fængsel.

Savtjenko er blevet et modstandssymbol i sit hjemland, og Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, betegner sagen mod hende som "en udfordring for hele den civiliserede verden".

- Hele den civiliserede verden må - ikke kun i ord, men ved handling - bevise, at der i denne verden gælder menneskerettigheder og respekt for den enkelte, udtaler han i en erklæring på regeringens hjemmeside.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip