Ukraine markerer årsdag i spændt situation

Skrevet af admin

22/02/2015

Mest læste i dag

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, gik arm i arm med den tyske præsident, Joachim Gauck, og andre udenlandske ledere i den ukrainske hovedstad Kijev på årsdagen for demonstrationerne og blodsudgydelserne på Maidan-pladsen.

Urolighederne begyndte den 18. februar 2014 og fortsatte i dagene derefter. Over hundrede mennesker blev dræbt.

Men årsdagen blev skæmmet af en dødelig eksplosion i Ukraines næststørste by, Kharkiv, som dræbte mindst tre mennesker og sårede ni andre.

Eksplosionen fandt sted ved en mindehøjtidelighed for de ukrainske soldater, der er dræbt i kampen mod prorussiske oprørere.

Ukraines indenrigsministerium betegner angrebet som et terrorangreb, og landets sikkerhedsråd oplyser, at fire er anholdt i forbindelse med eksplosionen.

- I dag er en søndag hvor vi mindes, men på denne dag har terrorist-udskud afsløret sin aggressive natur, skriver præsident Porosjenko på Facebook.

- Det er et skamløst forsøg på at udvide terrorismens territorium.

I Kijev havde Porosjenko inviteret sine kolleger fra Tyskland, Polen, Litauen, Slovakiet og Georgien til at deltage i markeringen af årsdagen på Maidan-pladsen.

Mange af deltagerne på pladsen viftede med ukrainske flag og bar skilte med teksten "Vi er Europa".

Der var søndag fortsat en spændt situation i det østlige Ukraine, selv om både Ukraine og de prorussiske separatister indvilgede i at trække tunge våben tilbage fra fronten i overensstemmelse med Minsk-fredsaftalen.

Alligevel kom der stadig flere meldinger om brud på våbenhvilen.

En talsmand for Ukraines militær siger, at der har været i alt 44 angreb på regeringsstyrkerne i løbet af 24 timer.

Udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine mødes tirsdag i Paris for at fortsætte drøftelserne om konflikten.

/ritzau/dpa