Ukraine og Rusland i splid om krigsultimatum

Spændingerne tager til på Krim-halvøen, hvor soldater fra Ukraine og Rusland står ansigt til ansigt, mens trusler om militære angreb og økonomiske sanktioner udbasuneres i rasende tempo fra Washington over Bruxelles til Moskva.

Mandag eftermiddag kom det via en kilde i det ukrainske forsvarsministerium frem, at Ruslands sortehavsflåde på Krim havde stillet Ukraine et ultimatum:

I skal overgive jer inden tirsdag morgen klokken fem (fire dansk tid), ellers angriber vi.

Men det har Rusland senere afvist som det rene sludder.

- Det er det rene sludder, siger en unavngiven kilde i den russiske sortehavsflåde ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Ifølge samme nyhedsbureau var det omtalte ultimatum underskrevet af flådens øverstkommanderende, Alexander Vitko.

- Dette ultimatum går på at anerkende de nye autoriteter på Krim, at lægge vores våben og forlade stedet, eller at gøre os klar på et angreb, siger en regional talsmand for Ukraines forsvarsministerium Vladyslav Selesnyov.

Russiske soldater har i flere dage omringet Ukraines militære baser på halvøen, hvor Rusland har strategisk vigtige flådebaser.

Meldingen om et ultimatum kommer i kølvandet på en offensiv ordveksling mellem Rusland og de syv andre lande i G8-gruppen.

Flere stormagter har tidligere mandag besluttet at stille forberedelserne til det kommende G8-topmøde i bero i protest mod Ruslands fremfærd i Ukraine.

USA har ligefrem sagt, at Rusland risikerer at miste dets medlemskab af G8-gruppen, og det har fået den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, op af stolen i vrede.

- De, der forsøger at tolke situationen som en aggression og truer med sanktioner og boykot, er de samme, som hele tiden har opmuntret ukrainerne til at afstå fra dialog og i sidste ende har polariseret Ukraine, siger Lavrov.

Det "skader ikke bare landene i G8-gruppen, men hele det internationale samfund," siger Lavrov om de andre stormagters beslutning.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip