Ukraine opfylder ultimatum: Vi giver amnesti

Den ukrainske regering har søndag aften lovet at opfylde et ultimatum fra oppositionen, som har krævet, at hundredvis af aktivister mandag tildeles amnesti - ellers vil aktivister besætte Kijevs rådhus igen.

- Amnestiloven træder i kraft 17. februar 2014, og den foreskriver, at anklager mod folk, der har begået lovovertrædelser, frafaldes, hedder det i en udtalelse.

Ukrainske demonstranter begyndte søndag at trække sig tilbage fra rådhuset, som de har besat i månedsvis i protest mod regeringen og Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

Regeringsbygninger andre steder i landet blev også rømmet.

Beslutningen om at rømme rådhuset og regeringsbygningerne skete på betingelse af, at hundredvis af demonstranter fra den ukrainske opposition, som sidder fængslet, mandag tildeles amnesti.

Søndag aften kom tilmed et ultimatum fra oppositionen om, at man vil besætte rådhuset igen mandag, hvis ikke regeringen giver amnesti til de fængslede.

I januar vedtog det ukrainske parlament en lov, der kunne give amnesti til fængslede demonstranter.

Siden november sidste år har der været omfattende demonstrationer mod den ukrainske præsident.

De massive protester brød ud, da præsidenten opgav en handels- og associeringsaftale med EU og i stedet søgte et tættere forhold med Rusland og præsident Vladimir Putin.

Protesterne eskalerede, da regeringen vedtog en ny lov, der gør det vanskeligt at afvikle demonstrationer. Loven blev dog senere opgivet.

Mandag rejser oppositionslederne Arsenij Jatsenjuk og Vitalij Klitsjko til Berlin for at mødes med den tyske forbundskansler Angela Merkel om sagen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip