Ukraine protesterer mod russisk krænkelse af luftrum

Ukraine har fredag protesteret til Rusland over nabolandets krænkelse af ukrainsk luftrum samt for brud på lejeaftalen for den russiske sortehavsflådes base på Krim-halvøen.

Det ukrainske udenrigsministerium oplyser ingen detaljer, men landets grænsebevogtning siger, at flere end 10 russiske militærhelikoptere er fløjet fra Rusland over ukrainsk luftrum over Krim-regionen.

Russiske soldater har også afskåret en enhed af ukrainske grænsevagter i nærheden af havnebyen Sevastopol, hvor en del af Ruslands sortehavsflåde har base, siger en korrespondent for nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig meddeler Ukraines største luftfartsselskab Ukrainian International, at lufttrafikken over Krim-regionen er lukket, fordi den første lufthavn er blevet erobret af bevæbnede mænd.

Tidligere fredag skrev det russiske nyhedsbureau Interfax, at ingen fly fra Kijev fik tilladelse til at lande i Simferopols internationale lufthavn.

Men det blev tilbagevist af en informationsmedarbejder i lufthavnen, der sagde, at kun et fly fra Kijev var forsinket, og at alle ankomster og afgange var foregået uden problemer.

Interfax henviste til en militærkilde, der sagde, at de mænd, der havde indtaget lufthavnen, havde forstærket deres kontrol med den. Også lufthavnen i Belbek var blevet besat i løbet af fredagen.

- Der er omkring 400 mand i lufthavnen i Belbek. De har okkuperet start- og landingsbanen, og al trafik er indstillet, sagde kilden.

Den bevæbnede gruppe rykkede tidligt fredag ind på Belbek, der er den største militærlufthavn på Krim, men de har stort set kun bevogtet området.

Den russiske sortehavsflåde har base i den nærliggende havneby Sevastopol, men ifølge Reuters nægter Kreml, at russiske styrker har indtaget flybasen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip