Ukraine rækker hånd til prorussere: I kan vælge russisk

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Mens uroen fortsat ulmer i det østlige Ukraine, kommer landets fungerende præsident fredag de utilfredse prorussiske grupper i møde.

Oleksandr Turtjynov siger i en tv-tale sammen med landets premierminister, Arsenij Jatsenjuk, at russisk kan blive officielt sprog i nogle regioner i den forfatning, som man har planer om at ændre.

Samtidig siger den fungerende ledelse i Kijev, at den nye forfatning vil åbne for en øget decentralisering.

I det hele taget vil man styrke de prorussiske borgeres rettigheder i den kommende forfatning, som sendes til folkeafstemning samtidig med præsidentvalget 25. maj.

Dermed følger overgangspræsidenten det spor, som USA, Ukraine, Rusland og EU lagde op til på et møde i Geneve torsdag, da man aftalte en køreplan for nedtrapning af konflikten i Ukraine.

Første skridt i den plan er, at de militante prorussiske grupper skal lade sig afvæbne og rømme de regeringsbygninger, som de har besat de seneste uger i Donetsk og flere andre østukrainske byer.

Det har grupperne indtil videre nægtet.

I fredagens tv-tale appellerer præsidenten og premierministeren til alle grupper i øst om at afstå fra vold.

USA og Rusland har den seneste tid udkæmpet en verbal strid om Ruslands indtog på ukrainsk territorium, men torsdag lykkedes det alligevel at nå til enighed i selskab med EU og Ukraine.

Men efter mødet sendte USA's udenrigsminister, John Kerry, og præsident Barack Obama trusler til russerne om, at der venter flere sanktioner, hvis ikke russerne undlader yderligere indblanding i Ukraine.

De bemærkninger er ikke gået Moskvas opmærksomhed forbi. Det russiske udenrigsministerium kalder de amerikanske trusler om sanktioner og anvendelse af ultimatummer aldeles uacceptable.

Samtidig beskylder ministeriet USA for at forsøge at dække over de ukrainske myndigheders magtanvendelse mod prorussiske aktivister.

/ritzau/Reuters