Ukraine: Rusland-penge ingen hindring for EU-integration

Ukraines aftale med Rusland står ikke i vejen for et tættere samarbejde med EU, siger landets præsident, Viktor Janukovitj.

Janukovitj siger, at ukrainerne var nødsaget til at acceptere en stor hjælpepakke fra Rusland på grund af høje gaspriser og gæld til Den Internationale Valutafond, IMF.

- Der er intet modsætningsforhold mellem denne aftale og en mulig fremtidig (europæisk) integration, siger Ukraines præsident om Ruslands hjælpepakke.

EU holder fortsat en dør åben mod Ukraine, der i november afviste at underskrive en handels- og associeringsaftale med europæerne. Også Ukraine holder en dør på klem.

- Vi har sat processen lidt i bero i forhold til at underskrive en aftale om samarbejde og frihandel med EU. Vores regering vil snart besvare spørgsmålet om, på hvilke betingelser det kan ske, siger Viktor Janukovitj.

Den pressede ukrainske præsident forsøger at holde alle døre åbne.

Han udelukker heller ikke, at landet delvist vil gå ind i en toldunion med Rusland, hvilket ukrainerne tidligere har sagt nej til.

- Ukraines regering har modtaget disse dokumenter (fra toldunionen) og undersøger indholdet. Efter at vi har draget vores konklusioner, vil vi beslutte, hvilke klausuler vi vil gå med på, siger Janukovitj ifølge AFP.

Tirsdag indgik Ukraine og Rusland en aftale, der sikrer blandt andet et russisk køb af ukrainske statsobligationer for omkring 83 milliarder kroner.

Rusland har desuden reduceret prisen på naturgas med en tredjedel til Ukraine, som har haft store problemer med at betale sine regninger.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, er under hårdt pres i sit hjemland, hvor proeuropæiske demonstrationer har stået på i ugevis med hundredtusinder af deltagere.

Demonstranterne i Kijev raser over, at deres præsident pludselig sagde nej til EU-samarbejdsaftalen i slutningen af november.

Torsdag slog præsident fast, at han frabeder sig enhver form for udenlandsk indblanding i den nationale konflikt.

- Det er meget vigtigt, at andre nationer ikke blander sig i vore interne spørgsmål, og at de ikke tror, at de kan bestemme her. Jeg står stejlt på holdningen, at ingen skal komme og lære os, hvordan vi skal opføre os, siger Janukovitj.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip