Ukraine: Separatister frigiver amerikanere efter ti dage

Skrevet af admin

09/05/2015

Mest læste i dag

Oprørere i den østlige del af Ukraine har frigivet to amerikanere, der arbejder for Den Internationale Redningskomité (IRC).

Amerikanerne blev tilbageholdt af de prorussiske separatister i slutningen af april, men er efter ti dage ikke længere i oprørernes varetægt, oplyser IRC's præsident, David Miliband, ifølge BBC.

Han siger samtidig, at de to mænd er ved godt helbred og nu opholder sig et sikkert sted.

37 af organisationens medarbejdere på IRC's kontor i Donetsk blev tilbageholdt i 24 timer, da maskerede mænd med våben 29. april brød ind på kontoret.

Det fik IRC til at standse sit hjælpearbejde i Ukraine

- Handlingerne foretaget af sikkerhedsstyrkerne i den selvudråbte Folkerepublik Donetsk, herunder at intimidere vores humanitære medarbejdere, er en hån mod IRC's principper, siger David Miliband i en skriftlig udtalelse ifølge BBC.

- Hver dag udviser verdens hjælpearbejdere stort mod og løber en risiko ved at hjælpe de mest udsatte i krisesituationer. De burde aldrig have været mål for et sådant angreb, fortsætter han.

Blandt de tilbageholdte ansatte på IRC's kontor var fem udenlandske medarbejdere fra Canada, Storbritannien, Georgien og Chile. De blev tvunget til at forlade det oprørskontrollerede område.

De to amerikanere blev dog taget med af mændene, der angiveligt arbejder for sikkerhedsmyndigheder i Donetsk.

På dagen for ransagningen af IRC blev en talsmand fra Donetsk citeret af det russiske nyhedsbureau Interfax for at sige, at IRC skjule "aflytningsudstyr" på kontoret i byen.

Konflikten i Ukraine har kostet tusindvis af mennesker livet.

Østlige oprørere kæmper for at løsrive sig fra Ukraine, og vestlige lande beskylder Rusland for at støtte oprørerne i denne kamp.

/ritzau/