Ukraine sløjfer udskældte love mod demonstrationer

Skrevet af admin

28/01/2014

Dagens topnyheder

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, er gået med til at skrotte nogle af de omstridte anti-protestlove, der har været vendt mod oppositionens demonstrationer.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som er lagt ud på præsidentens officielle hjemmeside mandag aften.

Meldingen kommer efter forhandlinger med oppositionsledere om mulige løsninger på den voldelige, politiske krise i Ukraine, der er den værste af sin slags siden landets uafhængighed.

- En politisk beslutning er blevet truffet om at ophæve lovene, der blev vedtaget 17. januar, og som har fremkaldt mange diskussioner, står der i pressemeddelelsen.

Lovene har gjort det yderst vanskeligt at afvikle større demonstrationer i den tidligere sovjetrepublik.

Blandt andet ved at nedlægge forbud mod at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser, og der vanker klækkelige bøder eller 15 dage i detentionen, hvis man overtræder bestemmelserne.

Det står dog endnu ikke helt klart, om det er alle de pågældende love, som står til at blive ophævet.

BBC rapporterer natten til tirsdag, at det er uklart, om Janukovitj har støtte i Ukraines parlament til at sløjfe lovgivningen, som USA's udenrigsminister, John Kerry, har kaldt "anti-demokratisk".

Parlamentet er indkaldt til en ekstraordinær samling, og en afstemning ventes snart at være på vej, lyder det.

Også den danske udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), har udtrykt bekymring over anti-protest-lovene, som "trækker Ukraine i den forkerte retning væk fra Europa", lyder det.

Viktor Janukovitj vendte i november overraskende ryggen til en længe planlagt handels- og associeringsaftale med EU.

I stedet for at nærme sig EU har ukrainerne indgået en omfattende økonomisk aftale med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Ukrainerne var i forvejen afhængige af russerne, som leverer gas til landet.

Den ukrainske præsident er siden blevet hårdt presset af massive demonstrationer, og han har blandt andet tilbudt posten som premierminister til oppositionen, men forslagene er blevet afvist.

/ritzau/