Ukraine: Vi er enige med Rusland om foreløbige gaspriser

Skrevet af admin

19/10/2014

Dagens topnyheder

2100 kroner per 1000 kubikmeter gas.

Det er prisen, som Ukraine skal betale for russisk gas denne vinter, oplyser den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, lørdag.

Han og Ruslands præsident, Vladimir Putin, er ifølge Porosjenko blevet enige om en foreløbig aftale om gasforsyninger til de ukrainske borgere, så den hårde østeuropæiske vinter bliver til at komme igennem.

- Vi har lavet en aftale. Frem til 31. marts bliver prisen sat til 385 dollar, siger Porosjenko i et interview på ukrainsk tv.

Ukraine får 1000 kubikmeter gas for de penge, der svarer til 2100 danske kroner.

I en tidligere aftale fra 2009 blev gasprisen sat til 485 dollar for samme mængde, men det er for dyrt, mener styret i Kijev.

Trods den nye pris får Kijev muligvis brug for det internationale samfund, når regningen skal betales.

- Vi er nødt til at løse problemet med, hvordan vi dækker udgifterne for Naftogaz (det statslige energiselskab, red.) i forbindelse med gaskøbet. Vi har flere muligheder på bordet - heriblandt Den Internationale Valutafond, siger Porosjenko.

Han oplyser samtidig, at en delegation fra valutafonden efter planen ankommer til Ukraine i midten af november for at diskutere forskellige låneprogrammer for landet.

Putin og Porosjenko mødtes i Milano fredag for at diskutere krisen i den østlige del af Ukraine, hvor prorussiske separatister og ukrainsk militær kæmper mod hinanden. En våbenhvile mellem parterne er blevet indgået, men brydes gang på gang.

Rusland lukkede for hanen med gas til Ukraine i midten af juni efter to års diskussion om prisen. Rusland oplyste, at Ukraine skulle betale en stor del af sin gæld for tidligere leveret gas, før der igen ville blive lukket op for forsyningerne.

De næste forhandlinger om gas finder formentlig sted 21. oktober i Bruxelles.

/ritzau/Reuters