Ukrainere til Lidegaard: Hvornår stopper krigen?

Skrevet af admin

11/11/2014

Dagens topnyheder

Det kan godt være, at livet leves normalt med både arbejde og skolegang i de store byer i det vestlige Ukraine, men konflikten med de prorussiske separatister i den østlige del af landet fylder alligevel meget i hovederne på børn og unge.

Sådan har budskabet været, når udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har rejst rundt i Ukraine.

Tirsdag svarede han på spørgsmål fra 150 studerende på universitetet i Odessa. Første kommentar til Lidegaard kom fra 19-årige Pavel Sjvets:

- Vi tænker alle sammen hele tiden på krigen. Den er lige foran os. Du har mødt både premierministeren og udenrigsministeren og toppen i EU. Kan du ikke fortælle, hvornår du tror, det vil stoppe?

Lidegaard har besøgt en række politiske ledere i Ukraine mandag og tirsdag, og de har diskuteret de seneste udviklinger i Østukraine.

Ukraine har beskyldt Rusland for igen at have sendt en konvoj ind over landegrænsen, ligesom fem ukrainske soldater er meldt dræbt i kampe med separatisterne.

Udenrigsministeren forstår deres bekymring.

- Jeg er selv meget bekymret over situationen i det østlige Ukraine. Men det er svært at sige, hvornår det vil stoppe.

- Jeg er sikker på, at 80-90-95 procent mest af alt vil have fred og økonomisk fremgang, mens det er de få, der vil ufreden, siger Lidegaard.

Mandag mødtes han med en gruppe folkeskoleelever, som med dansk støtte producerer en avis - Freedom Ukraine.

Han diskuterede både Lego-klodser, begrebet frihed, de store forskelle mellem Danmark og Ukraine med eleverne, og så delte han aviser ud på Uafhængighedspladsen, der står som et vigtigt symbol i ukrainernes kamp for at løsrive sig Rusland.

15-årige Juan Dsjuba har været med til at lave de to seneste udgaver af avisen. Nu deler han dem ud mellem tændte stearinlys på pladsen.

- Vi forsøger at ændre Ukraine. At lade alle blive hørt, siger han.

En gang om ugen arbejder han som frivillig på et militærhospital, der behandler sårede fra kampene, som stadig finder sted i øst.

- Vi kan også mærke det her, at der sker noget igen med Rusland, siger han.

Avisen har til huse i det nationale kunstmuseum lidt længere oppe ad vejen. Her kan de besøgende skrive deres bud på, hvad ordet frihed har af betydning for dem.

Den daglige leder af museet, Maryna Skyrda, forsøger at bruge kunsten til at skabe sammenhold på tværs af et delvist splittet Ukraine.

Da kampene i Kijev var på sit højeste mellem proeuropæere og prorussere, var barrikaderne lige uden for museumsindgangens søjler.

- Vi forsøger at skabe en fælles forståelse af det, der er sket og de uoverensstemmelser, der er og har været, siger hun foran en ny abstrakt udstilling om det seneste års blodige historie.

/ritzau/