Ukraines FN-ambassadør: Vi vil bede om hjælp

Ukraine gør klar til at forsvare sig mod Rusland, men vil bede andre lande om hjælp, hvis Rusland udvider dets militære aktion, siger den ukrainske FN-ambassadør.

- Vi er parate til at demonstrere, at vi har vores egen forsvarsevne, som det er blevet besluttet i parlamentet i dag, og vi parate til at forsvare os selv, siger ambassadør Jurij Sergejev søndag til CNN.

- Men hvis aggressionen udvikler sig sådan, at russiske styrker bliver forøget time for time, så vil vi naturligvis anmode om militær støtte og andre former for støtte, tilføjer han.

Sergejev opfordrer den russiske præsident, Vladimir Putin, til at trække de russiske styrker tilbage af respekt for den ortodokse kirkes højtid Lent, som begynder mandag.

- Hvis han vil vise sig som en kristen, så bør han bede for os fremfor at forberede drab på os, siger FN-ambassadøren.

Ukraines udenrigsminister, Andrij Desjtsjytsja, har allerede anmodet EU, Nato og USA om at kigge på alle muligheder for at beskytte landets suverænitet.

Ministeren sagde lørdag, at han har haft samtaler med politikere i USA og EU-lande, ligesom han har bedt Nato om hjælp mod det, som Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, betegner som en russisk aggression.

Ukrainere har sendt en forespørgsel til Nato, der bliver bedt om at "se på alle muligheder for at beskytte Ukraines territoriale integritet og suverænitet, det ukrainske folk og atomanlæg på ukrainsk jord." Nato-rådet holder søndag hastemøde om Ukraine-krisen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip