Ukraines fravalg dominerer EU's østtopmøde

Skrevet af admin

28/11/2013

Mest læste i dag

Det bliver knap så festligt som planlagt, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og EU-landenes øvrige ledere torsdag aften sætter sig til middag i den litauiske hovedstad, Vilnius, med seks gæster fra lande umiddelbart øst for EU.

Der er topmøde i EU's fire år gamle østlige partnerskab, der skal bringe seks tidligere sovjetrepublikker politisk og økonomisk tættere på EU.

Men fire planlagte aftaler er reduceret til to. Og især den seneste uges kaos om skrotningen af den med det store og strategisk vigtige Ukraine skuffer.

I stedet for at skåle med præsident Viktor Janukovitj i forventningsglæde over fredag at kunne skrive under på en omfattende ny aftale med Ukraine, handler middagen nu mest om at få Janukovitjs forklaring på, hvorfor han ikke vil skrive under alligevel.

EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle, understreger få timer før topmødet, at EU stadig er interesseret i tættere integration med Ukraine. Men ingen tror længere på, at det kommer i form af en underskrift på en handels- og associeringsaftale.

Pres fra Rusland og Janukovitjs opportunisme synes at have spændt ben.

Med ved bordet sidder også Armeniens præsident, Sersj Sargsjan, der ligeledes fredag skulle have markeret, at Armenien også har forhandlet en aftale færdig med EU.

Dén aftale skulle have været endeligt underskrevet til næste år. Men efter at Armenien har besluttet at gå i toldunion med Rusland, Kasakhstan og Hviderusland, er det EU, der har aflyst underskriftsceremonien.

Ligeledes med omkring bordet er Hvideruslands udenrigsminister, Vladimir Makeij.

Alene det faktum, at det er en minister og ikke præsident Aleksander Lukasjenko, siger alt om EU's forhold til Hviderusland. Præsidenten, der sommetider bliver omtalt som "Europas sidste diktator" er underlagt sanktioner og decideret nægtet indrejse i EU.

På endnu en ubekvem gæsteplads sidder Aserbajdsjans præsident, Ilham Alijev, som synes næsten endnu mindre interesseret i at samarbejde med EU, end EU er i at samarbejde med det udemokratiske Aserbajdsjan.

Topmødets mest konkrete resultater ventes dermed at blive markeringen af, at EU har forhandlet associerings- og frihandelsaftaler færdig med Georgien og Moldova. De ventes klar til endelig underskrift til næste år.

/ritzau/