Ukraines krise fortsætter med både uro og forhandling

Der var søndag nye gadekampe i Kijev mellem politi og demonstranter, der blokerede en bygning i den centrale del af byen. Der herskede samtidig stor usikkerhed om den politiske situation, efter at præsident Viktor Janukovitj havde tilbudt oppositionen centrale poster i regeringen.

En af præsidentens vigtigste fjender betegner udspillet fra præsidenten som et "giftigt forsøg på at dræbe protestbevægelsen", der er opstået som en reaktion på Janukovitjs kovending, hvor han pludselig indgik aftaler med Rusland på bekostning af et stadigt tættere forhold til EU.

Tusindvis af mennesker deltog søndag i begravelsen af en 25-årig hviderussisk demonstrant, som blev skudt og dræbt under sammenstød med sikkerhedsstyrkerne i sidste uge.

Mange havde medbragt blomster og vinkede med ukrainske flag ved begravelsen i Sankt Michaels Domkirke i Kijev. Den unge hviderusser blev begravet den dag, hvor han ville være fyldt 26 år.

Alle tre oppositionsledere - Vitalij Klitsjko, der er tidligere verdensmester i boksning, den tidligere økonomi- og udenrigsminister Arsenij Jatsenjuk fra Timosjenkos Fædrelandsparti samt nationalistlederen Oleg Tjagnybok.

Diskussionerne om et samarbejde mellem regering og opposition og fortsatte gadekampe har understreget splittelsen i Ukraine.

Regeringsmodstandere prøvede at storme kongrescentret Det Ukrainske Hus nær uafhængighedspladsen, Majdan, tidligt søndag i hovedstadens centrum og kastede med molotovcocktails. Sikkerhedsstyrkerne, der havde forskanset sig i bygningen, svarede igen med tåregas og chokgranater, beretter øjenvidner.

Demonstranterne har nu fuld kontrol over kongrescentret, lyder det fra Fædrelandspartiet.

Vitalij Klitsjko siger til nyhedsbureauet Interfax, at demonstranterne ikke har planer om at bruge bygningen, men at de vil forhindre politiet i at vende tilbage.

Han deltog lørdag i et møde med præsident Janukovitj, som tilbød posten som premierminister til Arsenij Jatsenjuk.

- Vi afviser ikke direkte forslaget, men vi siger heller ikke ja til det, sagde Jatsenjuk til Interfax.

Oppositionen kræver blandt andet en ukrainsk tilnærmelse til EU, nyvalg til præsidentposten samt en omstridt lov, der indskrænker retten til at demonstrere, trukket tilbage.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip