Ukraines leder fordømmer uro som trussel mod nationen

Den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, fordømte tirsdag oppositionens opfordringer til revolution som "en trussel mod den nationale sikkerhed," da han mødtes med tre af landets tidligere præsidenter i et forsøg på at få dæmpet de eskalerende spændinger i Kijev i striden om en handelsaftale med EU.

- Opfordringer til revolution er en trussel mod den nationale sikkerhed, siger Janukovitj, som tirsdag førte drøftelser med sine forgængere på præsidentposten - Leonid Kutjma, Leonid Kravtsjuk og Viktor Jusjtjenko.

Ved det ekstraordinære møde kom Janukovitj oppositionen i møde ved at love frigivelser af nogle af de demonstranter, som er blevet anholdt af politiet under gadekampene i Kijev. Samtidig blev det gjort klart, at en delegation vil rejse til Bruxelles for at føre forhandling om en integrationsafstale med EU.

Men Janukovitj gjorde det samtidig klart i en tv-tale, at han ønsker nære relationer til Moskva. Efter to uger med store demonstrationer mod hans kovending i forhold til en længe ventet handelsaftale med EU, som han pludselig nægtede at underskrive, siger han, at der ikke er noget alternativ til Rusland som handelspartner.

- Ukraine ønsker stadig integration i forhold til EU, men vi kan ikke tale om fremtiden uden at tale om en genopretning af handelsforbindelserne med Rusland, understreger han.

Han kalder demonstrationerne og urolighederne, hvor hundredtusinder har deltaget, for et "skamfuldt kapitel" i Ukraines historie, men han har ikke på nogen måde tilkendegivet, at han vil give efter for oppositionens krav om, at han går af eller udskriver valg.

I Moskva beskyldte det russiske parlament tirsdag vestlige lande for at blande sig i Ukraines interne forhold, og de russiske parlamentarikere siger, at de proeuropæiske demonstranter destabiliserer landet.

Tidligt tirsdag blev mindst 10 demonstranter anholdt under nye gadekampe, da sikkerhedsstyrker fjernede flere barrikader ved regeringsbygninger i det centrale Kijev.

Parlamentarikeren Jurij Sjrotjuk siger, at en demonstrant fik punkteret sine lunger, mens adskillige andre havde fået brækket arme eller ben. To politifolk blev meldt såret.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip