Ukraines opposition indtager præsidentbolig

Præsident Viktor Janukovitjs embedsbygning er overtaget af oppositionen, rapporterer BBC fra den ukrainske hovedstad.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at bygningen 15 kilometer fra Kijev er ubevogtet, og at journalister frit kan gå ind og ud.

Der har tilsyneladende ikke været nogen i bygningen, inden oppositionsfolk dukkede op.

Janukovitj skulle lørdag, dagen efter at en aftale blev indgået mellem præsidenten og oppositionen, besøge byen Kharkiv det nordøstlige Ukraine.

Samtidig oplyses det, at parlamentsformanden Volodimir Ribak, der er allieret med præsident Viktor Janukovitj, har meddelt, at han træder tilbage, skriver nyhedsbureauet AFP.

Oppositionslederen Vitalij Klitsjko lod kort forinden via en talskvinde forstå, at han ønsker en resolution til afstemning i parlamentet, som kræver, at Janukovitj træder tilbage.

Mange tusinde mennesker er lørdag formiddag fortsat samlet på Uafhængighedspladsen, og her udtrykker de fleste krav om, at Janukovitj øjeblikkeligt træder tilbage.

Den centrale plads i hovedstaden har siden tirsdag været skueplads for voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Op mod 80 demonstranter og politifolk har mistet livet.

Med aftalen fredag mellem præsidenten og oppositionen med tre EU-udenrigsministre som mæglere, indvilgede Janukovitj i, at der inden for 10 dage dannes en samlingsregering, at der udskrives præsidentvalg allerede i år, og at forfatningen ændres, så præsidenten fratages magt.

Forfatningsændringen gik glat igennem allerede fredag eftermiddag, og det samme gjorde et amnesti til alle, der er anklaget i forbindelse med urolighederne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip