Ukraines parlament: Ja til amnesti og ny forfatning

Ukraines parlament stemmer for et betingelsesløst amnesti og tilbagevenden til forfatningen fra 2004.

Med forfatningen fra 2004 vil præsident Viktor Janukovitjs magt blive indskrænket.

Ændringen af den nuværende forfatning er vedtaget med stort flertal. 386 ud af de 450 medlemmer af parlamentet stemte for.

Der var et lignende stort flertal for at give amnesti til alle, der er fængslet eller tiltalt i forbindelse med de voldsomme uroligheder i landet.

Parlamentet vedtog allerede søndag et amnesti, men det kommer nu også til at gælde for personer, der har været involveret i de sidste dages meget voldsomme og blodige sammenstød.

Afstemningerne fandt sted mindre end to timer efter, at regeringen og oppositionen efter mægling fra EU indgik en aftale, som skal løse den alvorlige krise i landet.

Inden for de seneste dage er et meget stort antal mennesker blevet dræbt under sammenstød mellem demonstranter og politi i Kijev.

De to parter har aftalt, at den gamle forfatning fra 2004, som indskrænker præsidentens magt og styrker parlamentets rolle, genindføres. Det er nu sket.

Samtidig er de blevet enige om, at en samlingsregering indsættes i løbet af 10 dage, og at præsidentvalget, som ifølge planen først var i 2015, holdes senest i december i år.

Årsagen til de voldelige sammenstød skal undersøges under opsyn af myndighederne, oppositionen og Europarådet, hedder det i aftalen.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip