Ukraines præsident: Putin har sendt soldater til Krim

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, anklager Rusland for at have sendt soldater til Krim-halvøen og opfordrer samtidig russerne til at stoppe deres provokationer.

- Rusland har sendt styrker ind i Krim, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters i en tv-transmitteret tale fredag aften, netop som FN's Sikkerhedsråd på ukrainsk foranledning var indkaldt til hastemøde i New York.

Han peger på, at Rusland følger samme mønster, som landet gjorde i tiden op til krigen i Georgien i 2008.

- De arbejder på scenarier, der er fuldt ud sammenlignelige med Abkhasien. Da de havde indledt en militærkonflikt, begyndte de at inddæmme territoriet, siger præsidenten.

Krigen mod Georgien varede fem dage, og Rusland kontrollerer fortsat Abkhasien og en anden oprørsk provins, Sydossetien, selvom FN og de fleste andre lande ser provinserne som en del af Georgien.

- Personligt appellerer jeg til præsident Vladimir Putin om øjeblikkeligt at stoppe militære provokationer og til at trække sig fra den autonome republik Krim. Det er en nøgen aggression mod Ukraine, siger Oleksandr Turtjynov.

En talsmand for præsidenten siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at russiske fly med næsten 2000 personer om bord er landet på en militærbase på Krim-halvøen. De menes at være soldater.

- 13 russiske fly er landet i lufthavnen Gvardeyskoje (nær hovedbyen Simferopol) med 150 personer i hver, siger Sergej Kunitsyn, præsidentens særlige repræsentant på Krim, til den lokale tv-station ATR.

Det er ikke umiddelbart klart, om Rusland har ret til at bruge basen eller til at sende yderligere tropper dertil i henhold til landets aftale med Ukraine.

Rusland har i årevis haft en militærbase på Krim-halvøen, hvor den russiske Sortehavsflåde holder til, men nu skal flere tropper altså have sluttet sig til styrken.

Rusland har ind til videre ikke forholdt sig til de seneste anklager fra Ukraine.

Ukraines væltede præsident, Viktor Janukovitj, holdt fredag et pressemøde i Rusland, og det nye styre i Kijev kræver ham nu udleveret til retsforfølgelse.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip