Ukraines præsident ruster landet til krig

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har i en tv-transmitteret tale lørdag aften givet ordre til at sætte landets væbnede styrker i højeste alarmberedskab.

Samtidig advarer han Rusland om, at enhver indblanding i ukrainske anliggender vil føre til krig.

- Jeg giver hermed ordre til, at alle militære enheder bliver sat i fuldt kampberedskab, siger præsidenten, der tilføjer, at alle erklæringer om, at russiske statsborgere eller russisktalende ukrainere er i fare, ikke har hold i virkeligheden.

Efter et mere end tre timer langt møde med sikkerheds- og forsvarschefer siger præsident Turtjynov, at der ikke er nogen begrundelse for, hvad han kalder russisk aggression mod nabolandet.

Det er den ukrainske reaktion på det russiske parlaments beslutning tidligere lørdag, der godkendte præsident Putins anmodning om at kunne indsætte russiske styrker i den tidligere sovjetrepublik, hvor den russiske sortehavsflåde i forvejen er udstationeret.

Den midlertidige præsident svarede igen på den russiske udmelding i en dyster tv-transmitteret tale til nationen. Ved sin side havde han premierminister Arsenij Jatsenjuk, som fortalte, at han havde talt med sin russiske modpart, Dmitrij Medvedev.

Medvedev har ifølge den ukrainske premierminister understreget, at der endnu ikke truffet nogen beslutning at give russiske styrker ordre til at rykke ind på Krim-halvøen.

- Regeringen vil tage alle midler i brug for at bevare ro, orden og stabilitet. Vi beskytter alle borgere i Ukraine, ligegyldigt om vedkommende taler ukrainsk eller russisk, siger Jatsenjuk og gør det klart, at Ukraine ikke vil forholde sig passivt til en russisk invasion.

- En indgriben vil være ensbetydende med krig og afslutningen på alle relationer, understreger Jatsenjuk.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip