Ukraines premierminister overlever skæbneafstemning

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

Efter en dramatisk dag i det ukrainske parlament, bliver premierminister Arsenij Jatsenjuk foreløbigt på posten.

Det sker til trods for, at Ukraines præsident, Petro Porosjenko, tidligere tirsdag bad ham om at fratræde sin stilling.

Afgørelsen kommer efter, at Arsenij Jatsenjuk tirsdag aften har overlevet en mistillidsafstemning i parlamentet.

Ved afstemningen støttede kun 194 af parlamentarikerne mistillidserklæringen mod premierministeren. 226 stemmer var krævet for at fratage ham posten.

Afstemningen kom efter en fire timer lang debat, der var ledsaget af en anden afstemning i parlamentet, hvor et flertal erklærede regeringens arbejde for "utilstrækkeligt".

Men samme flertal var ikke villig til at sætte Arsenij Jatsenjuk direkte fra bestillingen. Flere af politikerne i parlamentet undlod helt at tage stilling til afstemningen og valgte at udvandre før tid.

Mange iagttagere havde forudsagt, at et mistillidsvotum var på vej, efter at Den Internationale Valutafond (IMF) har truet med at tilbageholde det meste af et nødlån på omkring 117 milliarder kroner, hvis ikke en række politiske reformer bliver sat i værk i landet.

Der har også været stor utilfredshed med omfattende korruption i landet, til trods for at Arsenij Jatsenjuk netop blev valgt ind på ministerposten med løfter om at gøre noget ved selvsamme problem.

Den politiske turbulens har været stor i Ukraine i februar.

I begyndelsen af måneden gik økonomiminister Aivaras Abromavicius af i protest mod, at han ikke fik lov til at gennemføre de reformer, som IMF og EU forventer af Ukraine.

Og mandag trådte endnu en højtstående ukrainer tilbage i protest mod den udbredte korruption.

/ritzau/Reuters