Ukraines regering køber tid med premierminister-ofring

Situationen i Ukraine er kulsort og økonomien hænger i laser. Det koster premierminister Arsenij Jatsenjuk jobbet. Han bliver ofret, så regeringen køber tid og undgår, at der bliver udskrevet nyvalg. Det vurderer lektor ved Syddansk Universitet Søren Riishøj.

Premierministeren selv annoncerede sin afgang i en tv-tale, hvor han sagde, at "lysten til at skifte en person (ham selv red.) har blændet politikerne og lammet deres vilje til at arbejde for virkelige ændringer i landet".

- Der har været optræk til, at han mistede posten i flere uger. Tidligere i år overlevede han et mistillidsvotum. Men presset på ham er fortsat.

- Han trækker sig, fordi der er en enorm mistillid til ham. Indtil nu har man ikke kunnet finde alternativer til ham, og de andre partier har ikke ønsket et nyvalg, siger Søren Riishøj.

I stedet for Arsenij Jatsenjuk forsøger hans blok at opstille parlamentets formand, Volodymyr Groysman, og skal nu skaffe et politisk flertal for ham.

Arsenij Jatsenjuk har været USA's og Vestens mand ifølge lektoren. Det har gjort ham garant for, at løfterne til omverdenen blev overholdt. Samtidig har han arbejdet for reformer i landet, hvis økonomi er helt til rotterne.

- Reformerne er ikke lykkedes, men det er nu ikke nødvendigvis hans skyld. Det er uhyggeligt svært at gennemføre økonomiske reformer. Landet er gennemkorrupt og oligarkerne, der stadig udgør den økonomiske elite, ønsker bestemt ikke reformer, der åbner markedet op.

- Så han har haft umulige vilkår og er blevet syndebuk, siger Søren Riishøj.

At der nu bliver skiftet ud på premierministerposten ændrer ikke ved, at Ukraine har utroligt store problemer.

- Situationen er forfærdelige økonomisk i Ukraine, og man har ikke fået løst konflikten med Rusland i Østukraine. Regeringen kan ikke gennemføre de reformer, der er en del af fredsaftalen, hvilket mindsker støtten fra Vesten.

- Der er ikke mange, der er optimister på Ukraines vegne i øjeblikket. Men dette her kan udskyde tiden frem til et nyvalg, der jo fint kan ende med et parlament, der er endnu værre end det nuværende. Hvis altså det er muligt, siger Søren Riishøj.

/ritzau/

Dagens Gossip