Ukrainsk ambassadør: Ikke brug for militær støtte

Ukraine har ingen planer om at bede om militær støtte fra udlandet. Og har heller ingen forventning om, at det skulle blive nødvendigt, fordi forventningen er, at nabolandet Rusland lever op til sine internationale forpligtelser.

Det er budskabet fra Ukraines Nato-ambassadør, Ihor Dolhov, da han torsdag møder den internationale presse i Bruxelles, umiddelbart efter at den ukrainske viceforsvarsminister, Oleksander Olijnik, har været til møde med de 28 Nato-landes ministre.

- Jeg vil understrege, at de komplekse og tragiske begivenheder, der har fundet sted i Ukraine, er ukrainske begivenheder.

- De hændelser, vi ser, bør overbevise alle om, at det ukrainske folk og den ukrainske nation evner selv at løse deres problemer. Og om at der ikke er grund til at sige, at vi forventer eller venter på eller vil bede om assistance fra andre lande, siger ambassadør Dolhov.

I svar på flere spørgsmål om, hvorvidt Ukraine som partnerland i Nato har en forventning om at få militær støtte, hvis Ruslands militær rykker over grænsen, henviser ambassadøren til, at flere lande allerede har hjulpet sårede fra de seneste ugers uroligheder.

Og at der tales om støtte i forbindelse med landets svære økonomiske situation.

- Der bliver arbejdet på den slags støttepakker. Jeg vil anbefale, at man taler mere om den form for assistance end om militær indgriben i en væbnet konflikt, siger Dolhov.

Ambassadøren ønsker heller ikke at forholde sig til, om Ukraine har en konkret frygt for, at Rusland skulle være på vej til at blande sig militært i Ukraines politiske konflikt.

- Vi forventer, at alle lande lever op til normerne i folkeretten. Der er ingen international lov, der giver ret til militær indgriben i et andet land. Vi håber, at de opfordringer, vi hører fra Bruxelles og andre steder, vil virke, og at der ikke kommer aktiviteter af den slags, siger Dolhov.

Udtalelserne kommer, efter at bevæbnede prorussiske aktivister torsdag morgen har belejret en parlamentsbygning på Krim-halvøen i Ukraine. Samtidig har det russiske forsvar sat kampfly i alarmberedskab i grænseområdet op mod Ukraine.

Ukraine har advaret Rusland om, at enhver form for troppebevægelse omkring den russiske flådebase på ukrainsk territorium vil blive betragtet som aggression.

/ritzau/

Dagens Gossip