Ukrainsk grænsevagt: Russerne sender soldater ind i Krim

Russisk militær har mandag aften taget kontrol over en ukrainsk grænsepost ved en færgeovergang mellem Ukraine og Rusland, og russerne sender mandskabsvogne med soldater ind på den ukrainske halvø.

I flere dage har Rusland omringet posten ved færgeterminalen, men ikke før mandag aften har soldaterne taget kontrol over grænseposten.

En talsmand for grænsepolitiet siger, at russiske soldater har overtaget posten og kørt tre lastbiler med soldater ind på ukrainsk område.

Samtidig med den angivelige russiske landsætning er FN's Sikkerhedsråd samlet til hastemøde i New York. Mødet er kommet i stand efter russisk ønske.

Her siger den russiske FN-ambassadør Vitalij Tjurkin, at den væltede ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, har sendt et brev til den russiske præsident, Vladimir Putin, og bedt om militær assistance.

- Folk bliver forfulgt af sproglige og politiske grunde. Så derfor vil jeg anmode Ruslands præsident hr. Putin at bruge væbnede styrker til at etablere legitimitet, fred, lov og orden, stabilitet og forsvare Ukraines folk, sagde Vitalij Tjurkin, der læste op fra brevet.

Janukovitj skrev desuden til Putin, at "Ukraine var på randen af borgerkrig, og der herskede kaos og anarki i landet."

På hastemødet slog den ukrainske FN-ambassadør, Jurij Sergejev, fast, at Rusland har indsat tusindvis af soldater på Krim-halvøen.

- Siden 24. februar er omkring 16.000 russiske tropper blevet indsat på Krim af militære skibe, helikoptere og fragtfly, der er afsendt fra russisk jord, sagde Jurij Sergejev.

Nato-landenes ambassadører samles tirsdag formiddag på polsk ønske til endnu et hastemøde om situationen i Ukraine.

Det sker med henvisning til traktatens artikel fire, som giver alle Nato-lande mulighed for at bede om konsultationer med de øvrige allierede, hvis landet føler sin sikkerhed, politiske uafhængighed eller territoriale integritet truet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip