Ukrainsk helikopterpilot dømt 22 års fængsel i Rusland

Den ukrainske helikopterpilot Nadija Savtjenko blev tirsdag idømt 22 års fængsel i Rusland, efter at hun er blevet kendt skyldig i drab på to russiske journalister. Det skriver AFP og Reuters.

Piloten er dømt for drab på de to russiske journalister ved at have guidet et morterangreb i den omstridte, østlige del af Ukraine.

Nadija Savtjenko blev efterfølgende fanget af russiske separatister og smuglet ind i Rusland, hvor hun har været for retten.

I hele perioden har hun været meget aktiv i sin argumentation for, at der er tale om en politisk retssag, der ikke er retfærdig.

Tirsdag måtte domstolen i Rusland ifølge dpa holde pause, da hun højt sang ukrainske slagsange under domsafsigelsen.

Sagen er stærkt politisk ladet, da Ukraine og Rusland fortsat er i en konflikt om den østlige del af Ukraine. Her udspiller sig en kamp mellem russiske separatister og den ukrainske stat.

For nuværende er der en våbenhvile i regionen.

Den 34-årige kvindelige pilot er blevet en nationalhelt i Ukraine, og hun er under sit fangenskab blevet stemt ind i landets parlament.

Sagen, Nadija Savtjenko er dømt for, startede ifølge BBC i 2014, da hun var i nærheden af et sted, hvor to russiske journalister blev dræbt i et morterangreb.

Hun forsvandt kort efter og dukkede op som russisk fange på den anden side af grænsen i Rusland.

Selv siger hun, at hun blev fanget i et baghold, allerede før de to journalister blev dræbt, og smuglet til Rusland.

Nadija Savtjenko har under russisk fangenskab gennemført flere sultestrejker.

- Jeg er ikke skyldig, og jeg anerkender hverken retten eller dens dom. Hvis jeg bliver dømt skyldig, vil jeg ikke anke.

- Jeg vil have hele verdenen til at forstå, at Rusland er et tredjeverdensland med et totalitært regime og en ussel tyran som leder, der spytter på international lovgivning og menneskerettigheder, har hun tidligere udtalt ifølge BBC.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip