Ukrainsk leder: Krim var, er og bliver ukrainsk

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, afviser på et pressemøde i Bruxelles kategorisk torsdagens skridt fra det prorussiske parlament på Krim om at udskrive en folkeafstemning om at søge optagelse i Rusland.

- Denne såkaldte folkeafstemning har overhovedet intet juridisk grundlag. Vi opfordrer derfor den russiske regering til ikke at støtte dem, der støtter separatisme i Ukraine.

- Krim var, er og forbliver en integreret del af Ukraine, siger Jatsenjuk efter et møde med EU's stats- og regeringsledere i Bruxelles.

Jatsenjuk insisterer på, at han ønsker en fredelig løsning på konflikten i Ukraine, og han opfordrer Rusland til at trække sine soldater tilbage til kasernerne og komme til forhandlingsbordet.

- Det virker som om, Rusland tøver med at forhandle for at stabilisere situationen. Det gør vi ikke, siger Jatsenjuk.

Han håber stadig, det lader sig gøre at finde, hvad han kalder "en afkørsel" fra den aktuelle situation.

- Vi er på vej ind i noget værre rod, og det er russerne, der har ansvaret for det. Vi forsøger at etablere kontakt på regeringsniveau.

- Vi er ikke en antirussisk regering, vi er en proukrainsk regering, og vi vil ikke foretage os noget, der destabiliserer Ukraine.

- Hvis de er klar til at tale, er vi klar. Det har vi gjort meget klart, siger Jatsenjuk og peger på muligheden af at etablere en international kontaktgruppe som "et første skridt på vej mod at stabilisere situationen".

Premierministeren siger også, at Ukraine er klar til at skrive under på den allerede færdigforhandlede associerings- og frihandelsaftale med EU "så snart som muligt".

Og han takker på forhånd for den store hjælpepakke, EU-lederne ventes at godkende på deres topmøde.

/ritzau/

Dagens Gossip