Ukrainsk leder: Rusland skal respektere vores EU-valg

Ukraines fungerende præsident, parlamentsformanden Oleksandr Turchynov, siger, at landet er åben for dialog med Rusland, så længe russerne respekterer Ukraines ønske om at skabe tættere bånd til EU.

I en tale til ukrainerne siger Turchynov ifølge Reuters, at han er klar til at indgå i en dialog med Rusland, så længe det store naboland "respekterer og tager hensyn til Ukraines europæiske valg".

- En anden prioritet er, at vi vender tilbage på stien mod europæisk integration, tilføjer Turchynov.

- Vi bliver nødt til igen at blive en del af cirklen af europæiske lande.

Men samtidig understreger Turchynov, at Ukraine er klar til et "nyt, ligestillet naboskab" med Rusland, som landet har haft tætte forbindelser til - også efter Sovjetunionens fald.

Det var netop forholdet til henholdsvis EU og Rusland, der i slutningen af sidste år satte gang i de demonstrationer, der lørdag kulminerede i, at parlamentet afsatte præsident Viktor Janukovitj.

21. november sidste år droppede Janukovitj en handels- og associeringsaftale med EU til fordel for tættere økonomiske bånd til Rusland. Det fik provestlige oppositionsgrupper til at opfordre til demonstrationer.

Ukraine er delt op i en østlig russisktalende del, der orienterer sig mere mod Moskva, og en vestlig del, der for de flestes vedkommende ønsker at rykke tættere på Bruxelles.

Netop dén geografiske og politiske splittelse får flere vestlige lande til at frygte, at den politiske uro kan dele landet i to stridende regioner og gøre det svært at samle alle ukrainere.

Søndag udtaler den franske præsident, Francois Hollande, at Ukraines "territoriale integritet skal respekteres". Hans appel følger i fodsporet på en række lignende udmeldinger fra USA, Tyskland og EU.

/ritzau/

Dagens Gossip