Ukrainsk politi banker oppositionsleder

Ukraines oppositionsleder og tidligere indenrigsminister er bragt til et hospital, efter at han og en halv snes andre demonstranter blev såret under sammenstød med politiet sent fredag og tidligt lørdag.

Sammenstødene, der skete uden for en retsbygning i den ukrainske hovedstad, er de første i Kijev siden december. Politiet anvendte knipler og tåregas for at sprede et par hundrede demonstranter, der protesterede mod, at tre aktivister blevet idømt seks års fængsel.

De kalder dommene for politisk motiverede.

Den 49-årige tidligere indenrigsminister Jurij Lutsenko, som var med i den nu fængslede eks-premierminister Julia Timosjenkos regering, er blandt de sårede. Han blev slået i hovedet.

Politiet siger til Reuters, at det ikke har oplysninger om, hvem der blev såret under sammenstødene. Det ukrainske udenrigsministerium siger, at 20 politifolk blev såret.

Lutsenkos talskvinde, Larisa Sargan, siger, at oppositions mistede bevidstheden flere gange i ambulancen på vej til sygehuset.

- Han fik omkring 10 slag i hovedet, siger talskvinden til netudgaven af avisen Segodnja.

Lutsenkos kone Irina siger, at hendes mand bliver behandlet for hjernerystelse og andre skader.

- Han blev indlagt til observation.

Anklagemyndigheden i Kijev siger, at man vil efterforske volden i forbindelse med nattens demonstration.

Flere tusinde unge har oprettet en lejr i Kijevs centrum, hvor de fortsætter protester mod præsident Viktor Janukovitsjs beslutning om at lægge en planlagt handelsaftale med EU på is og i stedet forstærke et samarbejde med Rusland.

En ny massedemonstration er planlagt på Uafhængighedspladsen.

De seneste store demonstrationer i Kijev er udløst af et brutalt overfald på en kvindelig journalist 1. juledag.

Omkring 50.000 demonstranter gik på gaden i protest mod overfaldet på den 34-årige journalist Tetjana Tjornovol, der har afdækket den ukrainske præsident Viktor Janukovitj og landets elites overdådige livsstil.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip