Ukrainsk politi frikender sig selv for aktivist-drab

Skrevet af admin

24/01/2014

Dagens topnyheder

I en erklæring fredag afviser ukrainsk politi, at det var betjente som skød og dræbte to aktivister tidligere på ugen.

Politiet har fået bekræftet identiteten på de dræbte, og der er tale om en 20-årig ukrainer og en 25-årig hviderusser.

Men selvom politiet bekræfter, at mændene er blevet skudt, vil myndighederne ikke tage skylden for mændenes død. I erklæringen siger den ukrainske politimyndighed, at man ikke bruger den ammunition, som mændene er blevet skudt med.

Ifølge den ukrainske opposition er fem aktivister blevet skudt og dræbt, men de ukrainske myndigheder mener altså, at tallet er to.

Kritikken fra det internationale samfund har de seneste dage haglet ned over Ukraine efter den stadig stigende vold i landets hovedstad Kijev. Fredag indkaldte såvel Frankrig som Tyskland de ukrainske ambassadører til samtaler om den eskalerende udvikling.

Torsdag mødtes Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, med oppositionen i et forsøg på at få sat en stopper for den seneste tids uroligheder, der har forvandlet dele af hovedstaden Kijev til en krigszone.

Præsidenten talte i fire timer med oppositionslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahniboh. Den tidligere sværvægtsbokser Klitsjko frygter, at blodsudgydelserne vil fortsætte, og at flere vil miste livet.

Uroen brød for alvor ud, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer. Fem personer har angiveligt mistet livet, og flere end 300 er såret i de seneste dages sammenstød.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/AFP